Sörjande samlas i USA efter masskjutningar

Sörjande tröstar varandra i Dayton, Ohio. Bild: John Minchillo/TT-AP

Det råder sorg i USA och Mexiko efter helgens två masskjutningar som lämnade 30 döda och ännu fler skadade efter sig.

I Dayton, Ohio, samlades hundratals för att hedra offren och i El Paso, Texas, väntar anhöriga på besked om vad som hänt med deras nära och kära.

– Det var kaos. Man såg folk som låg på golvet som hade träffats, säger Erika Contreras, som flydde från skytten med sin dotter, till CNN.

Contreras har begett sig till en skola i El Paso som nu fungerar som ett centrum för personer som saknar anhöriga efter skjutningen, för att försöka få tillbaka sin bil som står parkerad vid affären.

Under söndagen samlades människor för att hedra de 20 offren i El Paso, en stad med en stor latinamerikansk befolkning. Även i Mexiko har minnesstunder hållits för att hedra de sju mexikaner som enligt landets utrikesminister dog i dådet.

Läs också:

Beto O'Rourke: "Trump eldar på rasismen"

Konstitutionen och vapenlobbyn för starka för att vapenlagarna ska ändras

Mexiko: "Han är terrorist"

Amerikansk polis utreder nu uppgifter om att den misstänkte skytten i El Paso publicerat ett högerextremt manifest riktat mot latinamerikaner innan dådet. Mexiko uppmanar USA att ta itu med hatbrotten i landet på allvar.

– I Mexikos ögon är den här individen en terrorist, säger Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Den misstänkte anklagas för överlagt mord, säger talesmannen Robert Gomez på en presskonferens.

I Dayton i Ohio samlades samtidigt under söndagen hundratals människor för att hedra offren i en dödskjutning mot en bar, där en man sköt ihjäl nio personer och skadade 27 innan han sköts till döds av polis.

Minnesstund utanför köpcentrumet i El Paso, Texas. Bild: Andres Leighton/TT-AP

Tal till nationen

Dåden i El Paso och Dayton var masskjutning nummer 250 och 251 i USA i år. President Donald Trump skyller delvis helgens massmord i Texas och Ohio på mental ohälsa. USA:s president säger att "hat har ingen plats i vårt samhälle", men fortsätter:

– Det finns också problemet mental sjukdom, i båda dessa fall. Detta är verkligen människor som är väldigt, väldigt allvarligt mentalt sjuka, rapporterar AFP.

Psykisk ohälsa hos gärningsmännen har dock ännu inte fastställts av lokala myndigheter.

Donald Trump kommer att hålla ett tal till nationen senare under måndagen.

Donald Trump, med hustrun Melania Trump, pratar med medierna i Morristown, New Jersey. Bild: Jacquelyn Martin/TT-AP

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning