USA hotar återinsätta sanktioner mot Myanmar – Biden uppmanar militärstyret att omedelbart dra sig tillbaka

USA:s president Joe Biden Bild: Evan Vucci/TT-AP

Regeringar och ledare i västvärlden fördömer samstämmigt kuppen i Myanmar och uppmanar till en återgång till den demokratiska processen. USA:s president Joe Biden hotar med att återinföra sanktioner och FN:s säkerhetsråd håller krismöte.

Aung San Suu Kyis parti NLD vann en jordskredsseger när Myanmar gick till val i början av november. Militären – som påstår att det förekom fusk – måste respektera valresultatet, är det återkommande budskapet från de många länder i väst som nu fördömer kuppen i landet.

USA:s president Joe Biden uppmanar i ett uttalande militären i Myanmar att omedelbart träda tillbaka från makten. Han säger att det ska övervägas om sanktioner bör återinföras mot landet.

"Allvarligt slag"

FN:s säkerhetsråd meddelar att man på tisdagen kommer att hålla ett krismöte med anledning av situationen i det östasiatiska landet.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer militärens agerande. "Utvecklingen är ett allvarligt slag mot demokratiska reformer i Myanmar", skriver Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fördömer kuppen i ett uttalande på Twitter. "Den legitima civila regeringen måste återinsättas i linje med landets konstitution och valet i november", skriver hon och kräver att de som har gripits omedelbart friges.

"Lös meningsskiljaktigheterna"

Även det indiska utrikesministeriet uttrycker oro för utvecklingen i Myanmar. "Indien har alltid stått fast i sitt stöd för processen för en demokratisk övergång i Myanmar. Vi anser att rättsstatsprincipen och den demokratiska processen måste upprätthållas", skriver det i ett uttalande.

Från Kina kommer dock en mer dämpad kommentar. Peking uppmanar alla parter att lösa sina meningsskiljaktigheter, enligt den "konstitutionella och rättsliga ram" som finns för att "skydda politisk och social stabilitet" säger utrikesministeriets talesperson, enligt nyhetsbyrån AFP.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning