USA går vidare med hot mot bubbel

En flaska champagne kan komma att bli betydligt dyrare i USA framöver. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/TT-AP

USA går vidare med hoten om importtullar på franska varor som champagne, handväskor och ost.

En utredning vid USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizers kansli har kommit fram till att Frankrikes digitalskatt skadar amerikanska jättar som Facebook, Amazon, Google och Apple extra hårt.

Som svar hotar USA med strafftullar på uppemot 100 procent på franska varor till ett värde av 2,2 miljarder euro så snart som i mitten av januari nästa år. Listan på franska produkter innehåller kosmetika, porslin, tvål, smör, mousserande vin och ostsorter som Roquefort och Gruyère.

Lighthizer säger i ett uttalande att beslutet skickar en tydlig signal att USA kommer att vidta åtgärder mot länder som inför digitala skatter som diskriminerar eller på annat sätt påför onödiga bördor på amerikanska bolag.

Handelsrepresentanten varnar också för att utredningen kan komma att utvidgas till att omfatta strafftullar mot Österrike, Italien och Turkiet.

Den franska lagen som antogs tidigare i år innebär att företag med minst 750 miljoner euro i årlig global omsättning på sina digitala verksamheter måste betala en skatt på tre procent av omsättningen i Frankrike, i stället för att skatta på vinsten.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning