USA-budget får grönt ljus – den stängda statsapparaten öppnar igen

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell.Bild: TT/AP/J. Scott Applewhite

Den amerikanska senaten har enats om en tillfällig budget, vilket innebär att statsapparaten kan öppna igen, meddelar den demokratiske minoritetsledaren Chuck Schumer. Nu återstår den planerade omröstningen för att få i gång finansieringen av USA:s statsapparat.

– Vi kommer att rösta i dag för att återöppna statsapparaten, säger Chuck Schumer innan omröstningen i senaten tar vid.

Han tillägger att man kommer att fortsätta diskutera frågan om Daca-avtalet, det vill säga uppehållstillstånd för unga invandare, med Republikanerna.

Republikanen Mitch McConnell har erbjudit Demokraterna en senare omröstning för att hantera deras hjärtefråga Daca, när frågan om statsbudgeten först är avklarad. McConnell har lovat ta upp Daca-frågan innan nästa deadline för statsbudgeten går ut den 8 februari.

– Jag tror att om det är något vi lärt oss under processen så är det att strategin att stänga ned statsapparaten på grund av frågan om illegal invandring, är något det amerikanska folket inte förstår och inte kommer att förstå i framtiden, säger McConnell.

Splittrade demokrater

Men det var enligt amerikanska medier tveksamt om tillräckligt många senatorer skulle låta sig övertygas att tillfälligt släppa Daca för att rösta igenom budgetåtgärder så att pengaflödet kan komma i gång igen.

Demokraternas senator Dianne Feinstein, Kalifornien, är besviken på sina partikamrater, rapporterar CNN.

– Jag är besviken över en diskussion som föreslår ett falskt val, antingen finansierar vi statsapparaten eller så tar vi hand om Daca-ungdomarna. Vi kan göra båda, säger Feinstein.

President Donald Trump kommer att hålla tal efter omröstningen, meddelar Vita huset.

Tillfälliga lösningar

Stängningen av icke-kritiska statliga verksamheter trädde i kraft vid midnatt till i lördags, och när den första vardagen inföll på måndagen blev konsekvenserna större. Hundratusentals offentliganställda tvingades inleda veckan hemma, för tillfället utan lön.

USA:s statliga ekonomi kräver ständigt nya lån. Förra året slog man i skuldtaket. Sedan dess har tillfälliga lösningar hållit statsapparaten i gång, men den senaste fristen gick ut i förra veckan. Då hade president Donald Trump och Demokraterna inte kunnat komma överens om Daca-frågan.

I helgen har det kohandlats intensivt i kongressen, medan Trump suttit relativt avsides i Vita huset. Från alla sidor har uttalanden gjorts om ett förhållandevis låst läge, men samtidigt ökar pressen från allmänheten.

Fakta

Nedstängning i USA

Sedan 1990 har USA:s statsapparat stängts ned fyra gånger eftersom kongressen inte kunnat enas om budgeten. Senast var 2013, och då fick över 800 000 myndighetsanställda stanna hemma utan lön under två veckor.

En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses tillräckligt samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön. Försvar och polis berörs inte.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00