USA bjuder in Putin och Xi till klimatträff

President Joe Biden vid Air Force One. Bild: Patrick Semansky/TT-AP

USA:s president Joe Biden bjuder in Kinas Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin till ett digitalt toppmöte om klimatfrågor. Även Danmarks och Norges regeringschefer är inbjudna, men inte Finlands.

Biden säger att han ännu inte har talat personligen med president Xi Jinping, eller med den ryska ledaren . Till journalister säger Biden att "de vet att de är inbjudna" till klimattoppmötet, som USA planerar till den 22 april.

Bidenregeringen vill flytta upp klimatdiskussionen på den inhemska politiska dagordningen, och öka det internationella samarbetet.

Uttalandet om viljan att få med Kina och Ryssland gjordes utanför Vita huset i Washington DC inför en avfärd till Bidens privata hem i Delaware.

Biden hoppas på en konstruktiv dialog med stormakten Kina om klimatet, och likaså med Ryssland, trots skarpa motsättningar mellan länderna i andra frågor.

Vita husets har publicerat en lista på 40 stats- och regeringschefer som bjuds in till mötet.

Danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att statsminister Mette Frederiksen (S) finns bland dem som inbjudits till toppmötet. På listan finns även Norges statsminister Erna Solberg (H).

Däremot är inte Finlands Sanna Marin (SDP) bjuden, enligt listan som Vita huset publicerade på fredagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning