USA begär sanktioner: Nordkorea "ber om krig"

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley med Kinas Liu Jieyi vid FN:s högkvarter i New York. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / PETER FOLEY

I ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd säger USA-ambassadören Nikki Haley att Nordkorea "ber om krig". USA kräver samtidigt nya sanktioner mot landet som ska röstas igenom i FN om en vecka. Ryssland och Kina uppmanar parterna att "hålla huvudet kallt".

Säkerhetsrådet inledde sitt möte i New York vid 16-tiden svensk tid. Redan innan det tog fart har länder fördömt Nordkoreas senaste kärnvapentest i hårda ordalag.

Men USA:s FN-ambassadör Nikki Haley skärper tonen ytterligare och säger nu att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un "ber om krig".

– USA:s tålamod är inte oändligt. Vi måste vidta de starkaste möjliga åtgärderna mot Nordkorea i FN:s säkerhetsråd, säger Haley.

Haley säger också att förslaget från Kina om att frysa flödet av förnödenheter till Nordkorea är en "förolämpning" och att tiden för stegvisa åtgärder är förbi. USA kräver nya sanktioner mot diktaturen som ska röstas om i FN på måndag nästa vecka.

Stärker robotförsvar

Kinas representant uppmanar under mötet till diplomatiska samtal och varnade säkerhetsrådet för att man inte kommer att tillåta kaos och krig på Koreahalvön.

– Situationen på halvön försämras ständigt medan vi pratar, och faller in i en ond cirkel, säger Liu Jieyi, Kinas FN-ambassadör.

– Situationen på halvön måste lösas fredligt. Kina kommer aldrig att tillåta kaos och krig, fortsätter han.

Rysslands representant Vasilij Nebenzija säger att en militär insats på Koreahalvön inte löser någonting. Han menar att det finns "ett akut behov av att hålla huvudet kallt och avstå från alla åtgärder som kan eskalera spänningar".

– En samförstående lösning på kärnvapen och andra problem som plågar den koreanska halvön kan uppnås endast genom diplomatiska kanaler, säger Nebenzija.

Stärker robotförsvar

Sydkorea ska stärka sitt försvar med ytterligare fyra enheter av det omstridda amerikanska robotförsvarssystemet THAAD, säger Sydkoreas försvarsdepartement. På militärbasen i Seongju 30 mil norr om huvudstaden Seoul finns redan i dag två stycken THAAD-enheter.

Beskedet väntas skapa ytterligare spänningar i regionen, eftersom Kina har kritiserat installationen av robotskölden hårt, med motiveringen att systemet underminerar säkerheten i regionen.

Enligt Sydkoreas försvarsdepartement finns det även tecken på att Nordkorea förbereder ännu en robotuppskjutning, men utan att ange när det i så fall skulle kunna ske.

Övade angrepp

Sydkorea har även genomfört en militärövning med ballistiska robotar som svar på kärnvapentestet. I övningen simulerades en attack mot ett område i Nordkorea där landet testat kärnvapen. Militären anföll "utsedda mål i östkinesiska havet", enligt nyhetsbyrån Yonhap, som citerar militären. Distansen till det simulerade målet var densamma som till testanläggningen Punggye-ri i nordöstra Nordkorea.

Landets närmaste allierade Kina varnar Pyongyang för att genomföra fler robotuppskjutningar.

– Nordkoreas upprepade kärnvapen- och robottester har placerat Kina i en allt svårare position, säger Shi Yinhong, chef för centret för Amerikastudier vid Renminuniversitetet i Peking.

Spricka i relationen

Samtidigt har konflikten öppnat en spricka i den viktiga relationen mellan USA och Sydkorea, sedan USA:s president Donald Trump på söndagen kritiserade sin sydkoreanske kollega Moon Jae-In.

"Som jag har sagt till dem så fungerar inte deras sätt att försöka blidka Nordkorea, de förstår bara en sak!", skrev han på Twitter.

– Det här antyder att han (Trump) sätter så litet värde på relationerna just nu att han är villig att offentligt angripa sin partner i Seoul, säger analytikern John Delury vid Yonseiuniversitetet i Sydkorea.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning