USA återupptar federala avrättningar

USA:s justitiedepartement har beslutat att återigen börja utföra dödsstraff för federala brott, efter ett sextonårigt uppehåll. Arkivbild. Bild: Geoff Forester/TT-AP

Personer som blivit dömda till döden för federala brott i USA ska avrättas.

USA:s justitiedepartement har beslutat att återigen börja avrätta människor som dömts till döden för federala brott, meddelar justitieminister William Barr. Till att börja med ska fem personer – samtliga dömda i federala åtal för brutala mord som involverar barn – avrättas. Bland dem finns en man som rånmördat en hel familj, däribland en åttaårig flicka, och en man dömd för sexuella övergrepp och mord på sin tvååriga dotter.

– Justitiedepartementet upprätthåller rättsstatsprincipen – och vi är skyldiga offren och deras familjer att verkställa domarna, säger Barr i ett uttalande.

USA:s president Donald Trump har efterfrågat hårdare straff för våldsbrott.

På delstatsnivå används dödsstraffet i 25 av 50 delstater. I 21 delstater ingår dödsstraff inte i rättsskipningen och i ytterligare fyra genomförs avrättningarna inte trots att de är tillåtna.

I fjol avrättades 25 personer i delstatsfängelser i USA. Men debatten om vilka gifter som får användas i dödliga injektioner, liksom den förre presidenten Barack Obamas skepsis inför dödsstraff, har bidragit till att ingen federal fånge har avrättats sedan 2003.

Tidigare var federala avrättningar stoppade under nästan 40 år, till 2001 då Oklahoma City-bombaren Timothy McVeigh avrättades. Under de följande två åren dödades ytterligare två personer i federala fängelser, innan federala avrättningar stoppades på nytt.

I nuläget finns 62 personer som dömts till döden på federal nivå i USA. Bland dem finns Dzjochar Tsarnajev, dömd för bombattentatet mot Boston Marathon 2013, samt Dylann Roof, som 2015 sköt ihjäl nio svarta i en metodistkyrka i Charleston i South Carolina.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning