USA agerar i rättslöst tillstånd

Jan-Peter Paul (HBL 9.1) beskriver processen vid statligt utförda "militärstrategiska" mord, och förklarar att USA:s "eliminering" av den iranska generalen Soleimani "kan anses vara rutin".

Den kliniskt sakliga beskrivningen är som hämtad ur en maffiafilm. Om Paul ville få oss att reflektera över att världens enda supermakt öppet agerar och resonerar i maffiastil, är det skicklig politisk satir. Om han däremot menar att vi inte ska uppröras eller oroa oss, är det, moraliskt och politiskt, hårresande tanklöst.

Paul förbiser den avgörande skillnaden mellan lönnmord där man förnekar inblandning – vilket både USA och Iran sysslat med, Iran främst mot egna dissidenter, USA mot andra staters medborgare – och en situation där staten öppet mördar sina motståndare. Hemlighetsmakeriet innebär åtminstone ett erkännande att ens agerande inte tål dagsljus. Situationen sedan "kriget mot terrorismen" inleddes efter 9/11 2001, är däremot att amerikansk lag i praktiken ger USA:s president rätt att mörda vem som helst som uppfattas som terrorist var som helst i världen, också utanför egentliga krigszoner.

Under president Obamas tid, då drönarkriget i Pakistan, Afghanistan, Jemen och Somalia eskalerade på allvar, infördes en "terrortisdag" där fredspristagaren personligen auktoriserade veckans mordattacker.

The Bureau of Investigative Journalism räknar med att upp till 12 000 människor nu kan ha dödats i dessa operationer, varav upp till 1 700 är civila, av dessa 400 barn. Sett ur detta perspektiv var mordet på Soleimani faktiskt "rutin". Däremot är det förstås ovanligt att offret är en högt uppsatt person i staten. Som Tapio Kuosma påpekar (HBL 9.1) var mordet således en krigshandling. Eller hur skulle vi uppfatta det om USA dödade vår statsminister (Soleimani var Irans andre man) i en drönarattack?

Man kan bara hoppas att ett fullskaligt krig mellan USA och Iran ändå kan undvikas. Då kvarstår det kusliga faktum att USA öppet, utan rättslig prövning, dödar vemhelst de uppfattar som ett hot.

Detta är inte krigföring i vanlig mening, utan det slags rättslösa tillstånd som råder i diktaturer, statsterrorism i global skala och inför öppen ridå, utövad (naturligtvis) i namn av kampen mot terrorismen. Och våra respektabla medier rapporterar det som om allt var i sin ordning.

Joel Backström Helsingfors

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning