Urvattnat G20-dokument efter nattmangling – 90 dagars vapenvila i handelskriget

Efter mötet enades USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping om 90 dagars vapenvila i handelskriget. Bild: Lehtikuva-AFP/Saul Loeb

G20-mötet i Argentina har enats om att reformera världshandelsorganisationen WTO, flyktingsituationen ska ses över, och alla länder utom USA sluter upp bakom Parisavtalet om klimatet.Men slutdokumentet från mötet ses som det svagaste någonsin.

Sluttexten godkändes efter omständiga förhandlingar, med målet att åtminstone få till stånd en gemensam plattform till skillnad från bland annat G7-mötet där USA:s motstånd ledde till ett oväntat sammanbrott.

Men dokumentet, i vilket världsledarna erkänner att det finns "vissa meningsskiljaktigheter", ses som ovanligt urvattnat. Formuleringar emot protektionism, en grundpelare i tidigare dokument, saknas, enligt nyhetsbyrån AFP. Dessa har ersatts av ett vagt erkännande av den multilaterala handelns betydelse, med brasklappen att den brister vad gäller målen för tillväxt och att skapa jobb.

– Det är den svagaste sluttext vi någonsin sett från G20, säger Thomas Bernes, senior analytiker på tankesmedjan CIGI i Kanada, till AFP.

Att G20-mötet, trots det spända läget, ändå nådde i mål ses som ett bevis på att USA:s president Donald Trump lagt band på sig och försökt undvika konflikter.

– Presidenten har varit dämpad vilket är ovanligt men lämpligt, säger James Dobbins, analytiker och tidigare diplomat, till Washington Post.

Efter toppmötets slut enades Donald Trump och Kinas president Xi Jinping om 90 dagars vapenvila i handelskriget mellan länderna, efter varningar från G20-mötet om konfliktens enorma kostnader för den globala ekonomin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning