Uruguay övertrumfade Chile i Copa América

Edinson Cavani sköt Uruguay till seger mot Chile. Bild: Douglas Magno/Lehtikuva

Inget av de inbjudna asiatiska lagen gick vidare i Copa América, och Uruguay gick segrande ur toppstriden i grupp C. Det står klart sedan gruppspelet i Brasilien nu avslutats.

I mötet Chile–Uruguay nickade Edinson Cavani in matchens enda mål efter 82 minuter. Segern innebär att laget gick om Chile och vinner grupp C. Uruguay får därmed en på papperet lättare kvartsfinal, mot Peru, medan Chile får ta sig an turneringens hittills stabilaste lag, Colombia, i kvarten i São Paulo på fredag.

Måndagens andra match i grupp C, Ecuador–Japan, fick två förlorare efter resultatet 1–1. Det innebär att inget av lagen går vidare. Japan blev grupptrea med sammanlagt två poäng, men en seger för endera laget hade inneburit att det gått vidare som en av de två bästa grupptreorna.

Japan ansluter sig därmed till Qatar, som slogs ut häromdagen, i och med att laget fick nöja sig med en poäng i grupp B. Qatar får chans till revansch nästa år, när turneringen spelas i Argentina och Colombia. Då är laget åter inbjudet, tillsammans med Australien.

Att lag från andra världsdelar bjuds in är vanligt i Copa América. Det sydamerikanska fotbollsförbundet har bara tio medlemsländer, och har svårt att sätta ihop en fullskalig turnering utan gäster. Inget inbjudet lag har vunnit turneringen, närmast har Mexiko kommit, när de nådde finalen 1993 och 2001.

Årets kvartsfinaler avgörs till helgen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning