Urin från festivalbesökare kan användas som gödsel

Bild: Leif Weckström

Urin som samlats in på festivaler kan användas som gödslingsmedel. Det uppger yrkeshögskolan i Tammerfors som i samarbete med toalettföreningen Huussi och Finlands miljöcentral har forskat i ämnet.

Enligt undersökningen finns det inga spår av till exempel salmonella i urinen och således kan den användas som gödsel. Forskarna hittade spår av antiinflammatoriska värkmediciner, antibiotika och antidepressiva läkemedel i urinen men halterna var låga och påverkar sannolikt inte spannmålsväxter.

Det följande skedet i forskningen är ett odlingsexperiment där man använder urin som gödslingsmedel för korn.

Forskarna samlade in urin bland annat under festivalen Weekend i Helsingfors.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54