Upptäckt av hårgener kan lösa fler mordfall

Forskare har upptäckt gener som avgör om du är exempelvis rödhårig. Arkivbild. Bild: TT/JACK MIKRUT

Forskare har upptäckt mer än hundra nya gener som avgör vilken hårfärg du har. Rättsmedicinen tar därmed ett stort steg mot att kunna avslöja hårfärg bara med hjälp av dna som hittats på en brottsplats.

Det skriver The Guardian med hänvisning till en ny studie som publicerats i tidskriften Nature genetics.

Ett test genomfört med analys av de nyupptäckta generna var 10–20 procent mer träffsäkert än existerande rättsmedicinska analyser, enligt forskningen.

– Om någon lämnar blod på en brottsplats så kan du avgöra på deras dna om de har svart eller rött hår med 90 procents säkerhet, säger Tim Spector vid Kings College i London, en av författarna bakom studien, till The Guardian.

Forskarna vid Kings College och Erasmus MC i Rotterdam har studerat 300 000 personers dna. De nyupptäckta generna förklarar 35 procent av rött hår, 25 procent av blont hår och 26 procent av svart hår.

Fram till nu har forskare bara känt till 13 gener som påverkar var en persons hårfärg ligger i en skala från ljust till mörkt. Nu känner man till 124 stycken.

Generna påverkar bland annat produktionen och distributionen av pigmentet melanin i kroppen. Samtidigt finns flera processer som fortfarande är okända.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning