Uppstartsföretagare funderar på vad vi kan äta i rymden

Entocubes Janne Koskenniemi visar upp en av företagets insektlådor.Bild: Roni Rekomaa

Ifall Entocube, som utvecklar insektsodlingsteknik, erövrar hela världen som det planerar har företaget redan en bra historia om företagets startfas.

Företagets grundare Robert Nemlander var ute och joggade. Han hade en gång i tiden gått en astronaututbildning där man bland annat funderade på matproduktion på rymdstationer. Under joggingturen längs med Helsingfors stränder löpte Nemlander förbi containrar och kom på att man i något liknande skulle kunna odla insekter. Det var startskottet till den första prototypen.

Resten är ännu inte historia, för tills vidare har företaget bara ett tiotal internationella experter från olika branscher och verksamheten är först i startgroparna. Målsättningarna är ändå höga och en av dem är att få bukt med hungersnöden genom produkter av insektsprotein.

Entocubes Janne Koskenniemi säger att företaget börjar i Finland och Europa. Det måste gå att producera näring för en allt större mängd människor och det gäller att redan nu fundera på om dagens utveckling är hållbar.

Det handlar helt enkelt om att utveckla en bransch som är främmande för västvärlden.

– Det är kontinuerlig forskning och att tillämpa den på sådant som ännu inte finns. Man ska experimentera och famla lite i mörkret men någon måste göra det och vi gör det gärna.

De bästa plockas upp av stora

Ungdomars och studerandes inställning till företagande har förändrats märkbart de senaste åren. Det har ansvariga producenten för Urban Mill, verksam på Aalto-universitetets campus i Esbo, Kari Mikkelä lagt märke till.

Allt flera studerande tycker företagande är en möjlighet. Ungdomarna är också mycket medvetna om den globala verkligheten, internationalitet och behovet av att göra saker tillsammans.

– Arbetet ska ha betydelse och påverka samhället. Sådana här värden är starkt framme, säger Mikkelä.

Mikkelä hänvisar till statistik enligt vilken de stora företagen inte mer satsar så mycket på forskning och utveckling som tidigare. Det är här uppstartsföretagen har sin chans.

– Stora företag snappar gärna upp de här företagarna till sina egna produktutvecklare och partner. Det händer hela tiden.

Staten ska också dra sitt strå till uppstartsstacken. Enligt en utredning som statsrådet presenterade på torsdagen framkommer att Finland i internationell jämförelse ligger på efterkälken vad gäller uppstartsföretag.

Men staten har insett att nya företag spelar en roll för konkurrenskraften.

– När miljön är gynnsam och kulturen godkänner misslyckande skapar företagarna tillväxt, sade näringsminister Olli Rehn (C) på torsdagen. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00