Uppstartsbolag organiserar sig under ledning av kända entreprenörer

Företagsmässan Slush i Helsingfors är en betydande samlingsplats för den finska uppstartssektorn. Evenemangets ordförande Timo Ahopelto är också ordförande för den nygrundade uppstartsföreningen. Bild: Markku Ulander

Uppstartssektorn vill bli lika betydande för exporten som skogsindustrin. För att nå målet har ett gäng entreprenörer startat en ny förening som samlar kända tillväxtföretag som Wolt, Supercell, Smartly och Supermetrics.

Den finska uppstarts- och tillväxtföretagssektorn ska bli känd världen över för sin innovationskraft. Det målet har grundarna bakom föreningen Suomen startup-yhteisö (Finlands uppstartsgemenskap) satt upp för sig.

Föreningen samlar ett drygt hundratal investerare och ett växande företag under ett paraply, med tanken att de ska stödja varandra. Bland medlemmarna finns kända företag som Supercell, Wolt, Yousician, Supermetrics, Smartly och Blok.

Ordförande för den nya föreningen är Timo Ahopelto, känd som företagsmässan Slushs styrelseordförande och medgrundare till investmentbolaget Lifeline Ventures.

"Uppstartssektorn kan bli en betydande samhällelig och ekonomisk stöttepelare i Finland. Målsättningen är att våra företags export ska öka från två miljarder till tio inom tio år, vilket ungefär motsvarar vad skogsindustrin exporterar för", säger Ahopelto i ett pressmeddelande.

Enligt honom är målet realistiskt och kräver en ungefärlig årlig tillväxt på 20 procent bland företagen.

I styrelsen ingår också Ilkka Paananen, grundare av spelbolaget Supercell, en framgångssaga som nådde miljardvärdering redan tre år efter grundandet 2010.

"Målsättningen måste vara att Finland ska vara världens bästa land att bo och vara företagare i", säger Paananen i pressmeddelandet.

Föreningens vd Riikka Pakarinen är tidigare Europaparlamentariker för Centern. Bild: Pressfoto

Centerprofil blir vd

Den nya föreningen får också en namnstark vd. Hon heter Riikka Pakarinen och har en bakgrund som Europaparlamentariker för Centern, som hon fortfarande är vice ordförande för.

Pakarinen arbetar för tillfället som specialmedarbetare på Finansministeriet.

"Finland ska vara ett bättre ställe än Silicon Valley för den som vill bygga framgångsrika företag. Det förutsätter att vi kan locka hit kunnig arbetskraft", säger Pakarinen.

I pressmeddelandet räknar hon upp några steg på vägen. För det första ska man skapa "världens bästa skolsystem, på engelska och finska" för att svara på teknologisektorns behov. Svenskan nämns inte.

Vidare måste utbildningssektorn klara av att producera toppforskning, som attraherar kunnig arbetskraft och skapar nya innovationer.

"Vi tror att vi klarar av det här. Uppstartsgemenskapen deltar helhjärtat i arbetet", säger Pakarinen.

I pressmeddelandet räknar föreningen upp sina målsättningar och vad som krävs för att de ska uppfyllas.

1. Finland ska vara ett attraktivt land för kunnig arbetskraft utomlands. Föreningen föreslår att utlänningar som anställs av ett finskt företag ska få arbetstillstånd på två veckor för sig själv och sin partner.

2. Skolsystemet ska fungera också på engelska. Föreningen vill att barn till både finska familjer och invandrare ska kunna få gå i skola eller dagis på engelska. Dessutom vill man få in företagande och kodning i läroplanen redan i grundskolan.

3. Inhemsk toppforskning. Föreningen föreslår nya investeringar i både grund- och spetsforskning. De vill också öka samarbetet med toppuniversitet utomlands.

4. Pionjärskap inom hållbar utveckling. Föreningen efterlyser investeringar i grön tillväxt och hållbar välfärd.

5. Uppstartsföretagen ska vara de bästa ställena att jobba på. Föreningen betonar vikten av jämställdhet och inklusion på arbetsplatsen, och utlovar nolltolerans mot diskriminering och sexism.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning