Upprustning och krig riktiga miljöbovar

Upprustning är det enda försvarsvapnet mot krig, men i det sammanhanget kan man inte tänka på miljövård.

Natur, miljö, ekologi i otaliga variationer och sammanhang är ett aktuellt tema och samtalsämne i såväl massmedier som bland vanligt folk. Hög som låg vurmar om naturen. Politiken tävlar med lovord om medborgarnas gunst med miljön som röstsamlare. Glädjande nog har ovanstående mångfald av kunskap, information och åsikter burit frukt, folk är intresserade att vara med och bygga ett naturvänligt leverne.

Barn, ungdom, medelålders och gamla människor har sakta men säkert lärt sig att uppskatta och därmed bidra till vården av naturen. Det bör dock sägas att vi vanliga människor ännu har mycket att värna om och förändra i vår livsstil vad gäller att leva ekologiskt. Men som väl är ser vi en märkbar förändring till det bättre i folks attityder och tro på värdet av den enskilda individens möjligheter att sköta naturens tillgångar.

Men vad skall vi då säga när man ser hur naturen vanställs av krig i världen, verkligheten är dyster. Upprustningen av krigsmateriel är enorm. När kanoner, projektiler, pansarvagnar och stridsflygplan tillverkas har inte naturens värden hög prioritet. De största och starkaste bomberna och projektilerna med mesta möjliga förödande sprängkraft får mest applåder och uppskattning.

Krigsövningar pågår i världens alla hörn såväl på havet som på land och i luften. Naturens trampas sönder under vidundrens larvfötter, rök, damm och avgaser förpestar luften. Haven är inte skapade för krig och elände, rent vatten är människans och djurens livsmiljö. Att bygga flygplan för miljarder med krig i siktet och med uppgift att förgöra så många fiendeplan som möjligt är ett bedrövligt påhitt av människans maktbegär. Hur mycket avgaserna från manövrarna förstör luften hör vi ingen tala om. För upprustning är det enda försvarsvapnet mot krig, något som varje självständigt land och folk måste ha, men i det sammanhanget kan man inte tänka på miljövård.

Krig rasar i olika delar av världen under olika täckmantel. Människor lemlästas och dör, djuren lider, hem och hela städer sprängs sönder till ruiner. Upprustningen i världen matar krigen, det vet alla, men åt det kan ingen göra något. Miljöförstörelse och människolidande av enorma mått tillåts av någon oförklarlig makt.

Per-Erik Johnsson Lovisa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning