Upprörda röster efter senaste gruvavslöjandet

De grönas Ville Niinistö är en av dem som upprörts över avslöjandet att ett utländskt gruvbolag skryter med hur de utnyttjar den finska byråkratin. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Iltalehtis avslöjande om hur ett australiskt gruvbolag utnyttjar Finlands långsamma byråkrati har lett till förnyade krav på en reform av gruvlagen.

Flera riksdagsledamöter har twittrat om Iltalehtis avslöjande att ett gruvbolag utnyttjar de finska myndigheternas långa besvärstider för att gräva guld.

Enligt Iltalehti planerar det australiska gruvbolaget Dragon Mining att gräva 300 kilo guld på ett 1,4 hektar stort område i Valkeakoski.

Bolaget säger i uppgifter till Hongkongbörsen att guldet ska ur marken innan besvärsprocessen är över. Gruvan i Valkeakoski är bolagets tredje i Finland.

Nyheten om bolagets planer orsakade en del uppståndelse på sociala medier. Bland annat flera riksdagsmän har twittrat om gruvan och behovet av en reform av gruvlagen.

– Gruvlagen har flera problem och man har velat reparera den i åratal. I stället gör regeringen den svagare och monterar ner miljöstyrelsens befogenheter, skriver Ville Niinistö (Gröna).

Han fortsätter:

– Finland förtjänar en gruvlag som sätter miljön och invånarna först, och där den ekonomiska nyttan stannar i Finland.

Sannfinländarnas Jani Mäkelä är på samma linje som Niinistö i gruvfrågan.

– Jag godkänner inte stölden av vår nationalegendom, fördärvandet av vår natur och förvandlandet av Finland till en bananrepublik och koloni, skriver han.

Han avslutar med ett krav:

– Jag kräver att Sannfinländarnas krav om en betydande skärpning av gruvlagen verkställs!

SDP:s Satu Taavitsainen efterlyser likaledes en ny gruvlag.

– Var dröjer gruvlagen som beaktar fosterlandets intressen?

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning