Uppropet om sommartid knäckte EU-kommissionens webbsida – "aktiviteten överraskade"

Bild: Mostphotos

Uppropet till EU-medborgarna att kommentera om man vill slopa sommartiden fick kommissionens it-system att hicka till av överbelastning. Problemet ska fixas, meddelar Jyrki Katainen.

EU har inlett ett så kallat samråd om sommartid, med ett frågeformulär som är öppet för medborgarna fram till den 16 augusti.

Efter att formuläret öppnades var det ändå många som upptäckte att det inte gick att komma in på det. HBL länkade bland annat till det svenska formuläret här.

Förklaringen till att sidvisningen inte verkade fungera kom då kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen beklagade serverproblemet på Twitter.

– Medborgarnas aktiva ställningstaganden om att ställa om klockorna har överraskat kommissionens it-tjänst, och sidan kraschade. Problemet åtgärdas. Beklagar, skriver Katainen.

EU:s sommartidsregler fastställs i ett direktiv, som under de senaste åren varit omdebatterat. Enligt det ska länderna ställa om klockorna till sommartid den sista söndagen i mars, och tillbaka till normaltid sista söndagen i oktober.

Oberoende av sommartidsreglerna finns det dessutom tre olika tidszoner i EU, men de påverkas inte.

I våras antog parlamentet en resolution där man uppmanade kommissionen att utvärdera sommar- och vintertid, och den utvärderingen når nu medborgarna.

EU har nu öppnat ett så kallat samråd om sommartid. Det betyder att vem som helst – medlemsländer, allmänheten eller intressenter som påverkas av systemet, kan fylla i ett frågeformulär på nätet.

Formuläret kan fyllas i på alla officiella EU-språk. Uppropet på svenska med länk till formuläret hittas här.

Bidragen är offentliga ifall man inte väljer att man vill vara anonym. Det kan man kruxa för i formuläret. Formuläret är öppet till den 16 augusti 2018.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46