Upprättelse för bortglömt OS-hopp

BARA SJUTTON ÅR. Greta Johansson vann guldmedalj i simhopp i OS i Stockholm 1912. Bild: SCIF

Den svenska OS-guldmedaljören Greta Brandsten, född Johansson, bidrog till att göra USA världsledande inom simhopp.

Guld-Greta – en hisnande kärlekshistoria kan förutom i SVt Play ses i Yle Fem onsdag kl. 13.05, Yle TV1 söndag kl. 10.00 och måndag kl. 11.10.

Dagens OS-medaljörer är stjärnor som får ära och berömmelse för sin bragd. Annat var det för ett sekel sedan, i synnerhet om idrottaren var en kvinna. Sportjournalisten Jens Lind ger ett bortglömt idrottsöde upprättelse i sitt porträtt av simhopperskan Greta Johansson (1895–1978) som blott sjutton år gammal tog guld i damernas höga raka trampolinhopp som den första kvinnan någonsin i grenen i den olympiska historien. Hon blev därmed också den första svenskan som tog en guldmedalj i OS. Att kvinnor över huvud taget skulle syssla med tävlingssimning var något som arrangörerna motsatte sig, det kunde leda till både sterilitet och hysteri, menade man. Med den internationella olympiska kommittén var av en annan åsikt och krävde att kvinnor skulle få vara med och tävla.

Lind ramlade över historien om Greta Johansson när han gjorde sin förra dokumentär Solskensolympiaden om OS i Stockholm 1912. Att ingen staty av denna OS-guldmedaljör står rest på en framträdande plats, och att ingen i dag har hört talas om henne, har triggat honom att gräva fram hennes livshistoria. Det har varit en utmaning som tagit honom tre år, men det har låtit sig göras för än har spåren av hennes liv inte helt suddats ut. Kvar i livet finns fortfarande två personer som minns Greta Johansson: hennes 95-åriga brorsdotter Marianne Skog i Sverige och svägerskan Jane Johansson i USA.

Med hjälp av intervjuer med dessa damer samt gamla svartvita arkivklipp och fotografier berättar Lind om Gretas liv. Mer än idrottshistoria blir det en immigranthistoria – och inte minst en kärlekshistoria; Greta emigrerade nämligen, liksom var femte svenskt vid den här tiden, till USA 1914 för att få vara tillsammans med den tolv år äldre svenske simhopparen Ernst Brandsten som hon förälskade sig i under OS i Stockholm två år tidigare. Tillsammans gjorde de sig en karriär som tränare i USA genom att utveckla landet till världsledande inom simhopp. De är i dag båda invalda i The International Swimming Hall of Fame.

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning