Uppochned hela helgen

Den tyska cirkusgruppen Impuls, med Malte Garrecht, Julian Blum, Dominikus Moos och Baldur Otto, uppträder både på söndag och på måndag. Bild: Cata Portin

På femton år växte cirkusskolan från sju elever till närmare ettusen. I helgen firar Circus Helsinki sin födelsedagsfest i Södervik med shower från flera länder.

Dominikus Moos från den tyska cirkusgruppen Impuls pekar på något som ser ut som en märklig repstege.

– Quela-domi, så heter den. Den är ganska sällsynt, säger han.

En stund senare dinglar quela-domin från taket och Moos svinger sig upp i den som ingenting medan kompisen Julian Blum klättrar upp på en "chinese pole" och Baldur Otto och Malte Garrecht jonglerar. Gruppen har tränat tillsammans i bara ett och ett halvt år men har redan gjort sig ett namn i cirkusvärlden. Under den tyska cirkusfestivalen Waldoni vann de nyligen första pris och blev även publikens favorit, en utmärkelse som värmde.

Varför tror ni att folk gillar er så mycket?

– Ingen aning. Kanske för att vi har en bra gruppdynamik och en jättebra energi tillsammans? säger Baldur Otto.

Olika sorters cirkus

I Helsingfors uppträder Impuls både på söndag och på måndag under cirkusfestivalen Ylösalas i Södervik. Festivalen samlar cirkusvänner från flera olika länder till verkstäder, gemensamma träningar och shower, och är samtidigt en födelsedagsfest för cirkusskolan Circus Helsinki.

– Det blir väldigt varierande program. Den ryska gruppen Sirkus Grotesk visar till exempel upp riktigt traditionell, teknisk cirkus medan den belgiska gruppen har ett helt annat grepp, säger Saga Kolehmainen från Circus Helsinki.

Under festivalen vill man visa upp många olika sorters cirkus.

– Allt är inte bara glitter och konster. Vår egen show Tomusta är till exempel en dystopisk berättelse om hur kommersialismen förstör vår värld.

På femton år har mycket hänt i den finländska cirkusvärlden. När Circus Helsinki startades av Martina Linder för 15 år sedan var cirkus en pytteliten subkultur och skolan hade sju elever. I dag är cirkus en populär hobby som engagerar människor i alla åldrar, från småbarn till över 60-åringar. Och med sina närmare ettusen elever är Circus Helsinki i dag en av Europas största cirkusskolor där man kan träna flera olika grenar.

– Det går också trender i cirkusvärlden. För en tid sedan ville alla göra fransk nutidscirkus med vita käglor och joggingbyxor – och absolut inga glittriga scenkläder, säger Kolehmainen.

I slutet av festivalen väljer deltagarna gemensamt ut de bästa guldkornen ur veckoslutets shower. De sammanställs sedan till en galashow som visas på måndag kväll.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning