Uppmärksammad rättegång i Danmark: 17-åring misstänkt för terrorförsök

Under rättegångens första dag kom det fram att den misstänkta 17-åringens mamma bränt upp dotterns pass, av rädsla för att dottern skulle ansluta sig till IS i Syrien. Bild: Mostphotos

Hon var bara 15 år när hon greps och har suttit häktad i ett år misstänkt för terrorförsök – enligt åklagaren var hon radikaliserad och planerade att spränga två skolor. Hon själv nekar och säger att hon mobbats. Nu har rättegången i ett uppmärksammat fall inletts i Danmark.

STOCKHOLM Fallet har kallats det mest anmärkningsvärda i modern tid i Danmark. Det handlar om den misstänktas ringa ålder – i dag är hon 17 år – men också domen som åklagaren Kristian Kirk yrkar på: förvaring utan slutdatum vilket i praktiken motsvarar livstid.

Enligt Berlingske är det över tjugo år sedan en omyndig person fått en sådan dom. Hon skulle också bli den första kvinna någonsin i Danmark som dömts till förvaring.

Men uppmärksamheten beror också på brottet hon är misstänkt för. Enligt åklagaren ska hon ha planerat terrorattentat mot två skolor. Det ena mot en skola i Fårevejle på Sjælland där hon själv har gått, det andra mot en judisk skola i Köpenhamn.

Attentaten skulle ha planerats till den 8 januari och 8 februari i fjol. Domstolen har att ta ställning till om det första dådet inte genomfördes för att 17-åringen inte fick den order utifrån som hon enligt Berlingske väntade på.

Flickan greps 13 januari i sitt hem i Kundby efter att hennes mamma hade slagit larm.

– I husets källare hade familjen blivit uppmärksam på ett kemiskt försök, sade Kristian Kirk enligt nyhetsbyrån Ritzau när rättegången inleddes på onsdagen i Holbæk.

I bevisningen lyfter Kirk fram handskrivna anteckningar med datum och platser som polisen hittat i flickans lägenhet, men också aktivitet på sociala medier och sökningar på Internet. Hon ska ha gjort flera sökningar på IS och heligt krig och också kontaktat Twitterprofiler med möjlig koppling till den Islamiska staten, enligt Ritzau.

"Arg och radikaliserad"

Bilden som danska medier tecknar visar en ung kvinna som konverterade till islam och i snabb takt radikaliserades. I oktober 2015 ska hon enligt åklagaren ha skrivit på Twitter till Islamic State Media "att hon är en flicka på 15 år som gärna vill kämpa för Allah tillsammans med dem".

"Jag behöver råd från en jihadist. Mitt första angrepp är snart", ska hon ska skrivit i december enligt Ritzau.

I en analys skriver Danmarks radios rättsreporter att den judiska skolan kan ses som ett klassiskt mål för militant islamistisk extremism. Men DR lyfter också fram en annan sida av 17-åringen, där det verkar som att hon velat hämnas på sin gamla skola för att hon känt sig utanför och mobbad. I rätten på onsdagen sade hon att hon haft ett självskadebeteende och mobbats.

"Hon är både arg och radikaliserad", konkluderar DR.

17-åringen ska ha haft en stormig uppväxt och varit omhändertagen. Källor som DR hänvisar till menar att hon i och med sin radikalisering fann en gemenskap och ett utlopp för sin vrede. Flera lärare hade slagit larm om hennes förvandling.

Flickan nekar till anklagelserna men ska ha erkänt att hon gjorde en pedagog i fängelset illa med ett tillhygge hon gjort själv av en glasbit.

I rättssalen på onsdagen förklarade hon sitt intresse för IS med att det var "spännande" och att hon på så sätt själv blev mer intressant.

– Så fort något blir bara en smula farligt så blir det spännande, sade hon enligt Ritzau.

Hennes varningar om attentat mot sin gamla skola var enligt henne tomma hot.

I rätten framkom enligt DR att flickans mamma bränt upp dotterns pass.

– Jag tror hon bekymrade sig för att jag skulle vilja resa ner, sade 17-åringen.

17-åringens advokat Mette Grith Stage har sagt till Berlingske att det är viktigt reda ut vad flickan verkligen tänkt tiden före hon greps och att också bakgrunden till handlingarna behöver benas ut.

Dom väntas i mitten av maj.

Källor: DR, Politiken, Berlingske.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning