Uppmaning till Trump på klimatmötet

Fijis Frank Bainimarama. Arkivbild. Bild: EPA/YONHAP

Fijis ledare Frank Bainimarama uppmanade vid FN:s klimatkonferens i Marocko Donald Trump att gå med i kampen mot global uppvärmning.

Frank Bainimarama hänvisade till händelserna i andra världskriget när han bad om hjälp för att rädda sitt land, och resten av världen, från klimatförändringarna.

– Ni kom och räddade oss då, nu är det dags för er att hjälpa till och rädda oss nu, sade han inför församlingen.

Bainimarama bjöd in Donald Trump, tillträdande president för USA, som upprepade gånger har kallat den globala uppvärmningen för en bluff, till Fiji för att själv se de förödande effekter som cykloner och stormar, förvärrade av klimatförändringen, har haft på landet.

Maroccos utrikesminister Salaheddine Mezouar gjorde en liknande vädjan på mötets sista dag.

– Vi räknar med din pragmatism och ditt engagemang, svarade han på frågan om han hade ett meddelande till Trump.

Trump har hotat med att överge Parisavtalet, men ministrar och diplomater på mötet hävdar att Trump och hans medarbetare inte kan få drivkraften i den globala övergången till en koldioxidsnål ekonomi att spåra ur.

– Inte ett enda land har sagt att de kommer att följa efter om Trump och USA backar ur Parisavtalet, säger Alden Meyer, klimatanalytiker vid Union of Climate Scientists i Washington.

Under fredagen antog toppmötet en arbetsplan för att omsätta Parisavtalet, som syftar till att bromsa klimatförändringarna, i praktiken.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54