Uppmaning från Hongkongtopp: Trotsa inte lagen

Demonstranter utanför rådsbyggnaden i Hongkong. Bild: Vincent Yu/AP/TT

Efter massiva gatuprotester skjuts den fortsatta behandlingen av ett lagförslag om utlämningar upp i Hongkong, meddelar regionens styrande råd. Samtidigt uppmanar Hongkong-ledningen demonstranterna – som vägrar ge sig av från gatorna – att upplösa protesterna.

Matthew Cheung, som har titeln chefssekreterare, uppmanar demonstranterna att sluta blockera viktiga platser och skingra sig.

– Jag uppmanar också medborgare som samlats att behärska sig så mycket som möjligt, att upplösas fredligt och att inte trotsa lagen, säger han i ett videosänt meddelande.

Hongkongs styrande råd skulle ha debatterat lagförslaget om att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina för andra gången på onsdagen, men ärendet "flyttas till en senare tidpunkt", heter det, utan att något datum specificeras.

Protesterna fortsätter

Om beslutet är en följd av det hårda trycket från demonstranter är fortfarande oklart. Att motståndet mot lagförslaget är stort råder det däremot ingen tvekan om.

Beskedet om att skjuta fram behandlingen av lagförslaget fick inte demonstranterna att skingra sig. I stället fortsatte talkörerna med det tydliga budskapet ekande mellan höghusen: dra tillbaka, dra tillbaka.

Den gångna helgen tågade uppemot en miljon människor på gatorna i protest och många företag låter anställda strejka för att sätta press på myndigheterna.

Demonstranterna får också stöd från stora bolag som är oroliga att lagen kan hota Hongkongs konkurrenskraft, rapporterar BBC.

"Ett land två system"

Hongkong har ett separat rättssystem gentemot övriga Kina, tänkt att säkra dess status som ett handelsnav sedan överlämnandet från Storbritannien 1997. Lagen som skulle möjliggöra utlämningar av åtalade till Fastlandskina ses som ett brott mot den ordningen.

Den senaste tiden har missnöjet mot mer inblandning från Peking ökat. Regeringen i Fastlandskina har haft synpunkter på flera reformer, lagt sig i de lokala valen i Hongkong och anklagas för att ligga bakom försvinnandet av flera bokförläggare som är kritiska till den kinesiska regimen, bland andra den svenske förläggaren Gui Minhai.

Demonstrationerna mot att tillåta utlämningar ses som ytterligare ett sätt att slå vakt om Hongkongs oberoende enligt devisen "ett land, två system".

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning