Upplyxad Volkswagen Touareg

Touareg är Volkswagens ultimata bil som inte ens lär vara avsedd att bli en storsäljare. Den ska ses som en skyltdocka som visar allt vad koncernen kan. I Finland har de tidigare två generationerna sålt i 15–45 enheter per år, så någon bil för massorna är den verkligen inte. Den nya versionen ändrar inte på faktum, det garanterar ingångspriset på 90 000 euro.

Svängrdien är obetydligt större än i en Golf. Bilens storlek märks främst på smala vägar där det ibland kan kännas lite knappt om utrymmet. Bild: Bo Ingves

Den billigaste versionen har en motor på 235 hk. Något om preferenserna säger det faktum att motorn inte ens fanns med i bilens tyskspråkiga bruksanvisning. Den kan kanske ses som alternativet för fattigare länder eller länder med hög bilbeskattning.

Med den här bilen kör man långa sträckor, oberoende av motor och underlag. För att visa det i praktiken körde en maskerad version av bilen från fabriken i Bratislava till premiärvisningen på bilsalongen i Beijing i mars. Det kanske samtidigt visar i vilken världsdel bilen räknas få sin största marknad.

Bakom ratten satt offroad-äventyraren Rainer Zietlow, mannen bakom många av Volkswagens olika rekord genom åren. Han visade en bildserie från rutten som bland annat gick via Ryssland, Kazakstan och Mongoliet, längs tidvis riktigt eländiga vägar med snö, is, vatten och ökenlandskap som ihärdiga följeslagare. Presentationen visade att bilen tål både obarmhärtiga stötar och högt vatten.

Med en dos av borgerskapets diskreta charm sticker Volkswagen Touareg inte ut, men det är en ytterst kompetent bil. Bild: Bo Ingves

Jättepekskärm

Så här för den normala föraren är Touareg en stor bil som är rolig att köra oberoende av underlag. Den tar de branta kurvorna på bergsvägarna i Österrike just så hårt man vågar köra och är oberörd av knöliga grusvägar. Den provkörda bilen hade extrautrustningen luftfjädring och aktiva krängningshämmare som verkligen stabiliserade bilen i kurvorna.

Med den provkörda V6-dieseln på 286 hästkrafter rör sig den tunga bilen smidigt. Smidigheten accentuerades av fyrhjulsstyrningen som ger bilen en svängradie på 11,2 meter i hastigheter på upp till 37 km/h – endast 20 cm mera än Golf. Bilens storlek märks främst på trånga vägar där det kan kännas lite knappt om utrymme på sidorna.

Bagageutrymmet är osedvanligt rymligt, kort sagt bussigt. Bild: Bo Ingves

Det börjar nästan bli Tesla-nivå på pekskärmens storlek i Innovision Cockpit. Bild: Bo Ingves

I baksätet är det riktigt gott om utrymme, också för fötterna under framsätena. Bagageutrymmet är stort, 697 liter, och med baksätena framskjutna blir utrymmet hela 810 liter.

Bilen är välutrustad som standard, men för att exempelvis få njuta av Innovision cockpits snedställda jättepekskärm i mitten av instrumentbrädan och en digital mätartavla som fortsättning på pekskärmen, samt luftfjädring och annat roligt, gäller det att pricka av tillbehörslistan för runt 15 000 euro.

Enbart head-up displayen kostar 2 100 euro som tillval, Innovision Cockpit 3900 euro, luftfjädring med fyrhjulsstyrning 4 600 euro, Night Vision 3 000 euro, mångsidigare körhjälp 1 600 euro och uppgraderad ljudanläggning 2 600 euro. Den kompletta tillbehörslistan är betydligt längre.

Innovativ LED-belysning

Standardutrustningen omfattar LED-strålkastarsystemet IQ Light, som anpassar ljuskäglan efter motkommande trafik. Systemet har hela 32 ledlampor och det skärmar automatiskt av bilar som kommer emot och som kör framför.

Ett empiriskt test i det österrikiska mökret visade att systemet fungerar som utlovat. Det var spännande att se hur framförkörande bilar hamnade i skugga. Med offroadinställningen vald breder ljusbilden ut sig i jämbredd med bilen och långt åt sidorna.

Värmekamerasystemet Night Vision är däremot ett tillval som skulle vara bra på de finska älg- och hjortvägarna. Det visar på långt håll om det finns levande föremål nära vägen och kan hjälpa till att undvika många olyckor.

Bilen finns i butikerna i Finland i juli.

Fakta

Volkswagen Touareg V6 TDI

Pris: 96 600 euro.

Slagvolym: 2 999 cm3.

Effekt: 286 hk/600 Nm.

Topphastighet: 235 km/t.

Acceleration 0–100: 6,1 sek.

Snittförbrukning: 6,9 l/100 km.

CO2-utsläpp: 182 g/km.

Bagageutrymme: 697 liter.

Mått, mm: (L/B/H): 4878/1984/1702.

Miljöklass: Euro 6d temp.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03