Upplevelsebranschen tog över gruppresorna

TUI jobbar egentligen inte längre med traditionella gruppresor. I ett fullt semesterflyg har nästan alla valt olika pusselbitar för sin resa. Det är de unika upplevelserna vi säljer, och vi försöker förändras i takt med resenärerna, säger Alexander Huber, vd för TUI i Norden.

Sällskapsresor och massturism är seglivade begrepp från tiden när folk inte var så vana att åka utomlands. Att konsumenterna ofta kopplar ihop resebyråer med de traditionella gruppresorna ska de knappast lastas för, men TUI och många andra jobbar sedan en tid hårt för att sudda ut den gamla stämpeln utan att ändå skapa en alltför exklusiv bild av sig själva. Det gäller att erbjuda en viss garanterad nivå av service som underlättar resandet för dem som inte vill göra allt själv. Tid och upplevelser har blivit de nya nyckelorden.

"Semestercirkeln" är ett TUI-begrepp som skapats ur insikten att en resa börjar med att man söker på Google och slutar med semesterbilderna i sociala medier. Varje skede kräver sitt av researrangören. Branschen gick in för digital utveckling, onlineförsäljning och e-kampanjer redan i slutet av 1990-talet. Nu handlar mycket om dataanalys, algoritmer och appar. Det gäller att hålla jämna steg med kunderna som blir allt mer digi­tala och som blivit snabba att nappa på rätt erbjudande om det kommer i rätt tid.

– Internet är ett utmärkt verktyg för den som vill åka någonstans, och det har revolutionerat resandet på många plan. En del av resenärerna går vi naturligtvis miste om när de själva bokar flyg, hotell och transporter på semesterorten, men alla vill inte ta de risker och det jobb det medför. Bokar man en av våra resor och skräddarsyr lite vet man att hotellet eller huset finns där det ska, att det är ledigt och att det kostar vad det ska kosta, säger Alexander Huber, sedan 2016 vd för TUI i Norden och stationerad i Stockholm.

– Förr tog vi fram en produkt och sålde den till kunderna, och sedan följde vi upp hur det gick. Nu fokuserar vi på kunden för att försöka förutse vad han eller hon vill ha, och kunden har fått en aktiv roll i synnerhet här i Norden.

Profil

Alexander Huber

Ålder: 37 år.

Född och uppvuxen i Stockholm.

Studier i Uppsala med längre utlandsvistelser i Tyskland, England och Australien.

Sedan 2016 vd för TUI i Danmark, Sverige, Norge och Finland.

Kom till TUI som Management Trainee 2006 och har tidigare innehaft flera chefspositioner i bolaget.

Ingen koppling till släkten Huber i Finland. Pappan är österrikare till födseln.

Favoritresmål: Thailand erbjuder god mat, inspirerande möten och högklassiga hotell. Naturen och arkitekturen kan ge stora upplevelser.

Guider med ny uppgift

På destinationsorterna finns det numera fler guider än förr, men deras uppgifter har förändrats en del. Det blir sällan långa köer kring den guide som besöker ett visst hotell på en given tid.

Vi miljöcertifierar våra hotell redan nu, trots att det inte krävs av oss. Det är bra att ha det gjort när det blir obligatoriskt, säger Alexander Huber, vd för TUI Nordic. Bild: Leif Weckström

– Här i Norden förväntar vi oss att det mesta ska gå att sköta digitalt, också den lokala servicen på en semesterort, säger Alexander Huber. Alla vill inte gå på långa välkomstmöten där man kanske får höra saker man redan vet eller själv kan räkna ut. Alla vill inte köa för att fråga guiden enkla frågor som när bussen går eller var man ska samlas för någon utflykt, det vill vi hellre få som textmeddelande eller e-post. Guiden utnyttjar vi allt oftare som samtalspartner för att få goda tips eller idéer om vad man kan göra eller var man kan äta gott.

Här ser Alexander Huber klara nationella skillnader. Medan TUI i fjol stängde sin sista resebutik också i Finland är kunderna i både England och Tyskland mera beroende av den traditionella personliga kontakten och den lokala resebyrån när de bokar sina resor. Likadant är det på semesterorten, de vill fortfarande oftast tala direkt med guiden om både större och mindre saker.

– Den digitala kommunikationen utvecklas snabbt och kommer att få en allt större roll. Vi på TUI fick faktiskt ett erbjudande om att få ett digitalt chip insatt i tumvecket i stället för identifikationsdokument och några andra funktioner, säger Alexander Huber och visar det lilla ärret på sin hand.

– Det är inte så vanligt med ett inopererat chip i dag, men det kommer att bli det och många ville faktiskt testa det. Likadant är det med hela vår bransch, på TUI inför vi många saker som eventuellt blir krav i framtiden, bara för att ligga lite före när det blir dags, säger han. En enklare variant är de smarta armband som TUI:s kunder kan använda på vissa hotellområden för att betala drycker, öppna dörrar och styra luftkonditioneringen.

Egna hotell och flyg

Resande kan aldrig bli miljövänligt, men det behöver inte heller skada miljön mer än nödvändigt. TUI strävar efter att äga de hotell, flyg och fartyg som används i så hög grad det är praktiskt möjligt, eftersom det ger större kontroll över möjligheterna till miljö- och samhällspåverkan.

– Vi har nya flygplan med lägre utsläpp, och vi fyller dem alltid till sista plats. De nyaste är trots det inga sillburkar, man kan sitta bekvämt i dem och det finns plats för handbagage, säger han.

Just nu är närmare 40 procent av hotellen på destinationsorterna TUI:s egna, precis som hälften av flygen. Av de 16 kryssningsfartygen är fem byggda i Finland, och fler är på gång.

– Våra specifika samarbetspartner på lokalnivån är fortfarande i allra högsta grad viktiga. Vi klarar oss inte ensamma. Vi är en del av samhället eftersom vi byggt vårt hotell där, och vi har följaktligen ett gemensamt intresse av att utveckla orten så att den är ett intressant resmål också i framtiden. Förr när vi bara hyrde en hotellkvot var det lätt att dra vidare någon annanstans om det uppstod problem.

Enligt Alexander Huber pågår miljödiskussionen ständigt i hans bransch. Hotell kan alltid bli mindre beroende av energi utifrån, det finns vanligen solenergi så det räcker. Matsvinnet i ett stort hotellkök är en viktig detalj som kan förbättras med enkla medel. Man kan skära ner på förbrukningen av både vatten och el och man kan sköta lokala transporter med förnybara bränslen. Flyget är fortfarande den största utmaningen.

– Vi miljöcertifierar våra hotell redan nu, trots att det inte krävs av oss. Det är intressant i synnerhet för våra nordiska kunder, som är mer miljömedvetna än genomsnittet. Intressant är att en konsument som tänker mycket på miljöfrågor inte nödvändigtvis gör det lika mycket som resekund. Så är det nu, men det kommer garanterat att ändras snabbt. Vår utmaning är att sköta resesektorn så bra att vi inte avskräcker kunderna från att resa.

Fakta

TUI Finland

En del av TUI Nordic, som ingår i det globala TUI Group.

TUI Nordic har 1 600 anställda i Finland, Sverige, Danmark och Norge.

TUI Group är listat på börsen i London och Frankfurt.

Totalt har TUI Group 67 000 anställda, drygt 160 flygplan, 300 hotell och 16 kryssningsfartyg.

Många konkurrenter

Konkurrenterna till konventionella reseföretag är numera många och ofta rätt otydliga.

– Alla nätbokningssajter och alla Airbnb-företagare är ju strängt taget ute efter samma kunder. Vi delar på kakan, men eftersom folk generellt sett reser oftare nu än för några år sedan är kakan samtidigt större. Vi reser inte längre på en sommarsemester och en skidsemester, vi tar ofta några dagar i en storstad eller en kortare tur till någon plats vi vill uppleva. Samtidigt märker vi att tiden är ett viktigt kapital, vi vill uppleva mera på den plats vi besöker. I stället för att köa hos guiden på hotellet för att boka plats i rundtursbussen kanske vi väljer poolen eller gymmet, eller så sätter vi oss på ett kafé och kopplar av en stund, säger han.

I Finland har det gångna året varit det bästa på många år för TUI. Det vet vi redan innan bokslutet offentliggörs onsdagen den nionde maj.

Egna flyg och hotell gör att TUI har större möjligheter att minska resandets mijöpåverkningar, säger TUI Nordics vd Alexander Huber. Bild: Leif Weckström

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00