Upplev hotellyx utan saftig nota

The Ritz-Carlton Abama ligger vackert och avskilt i en bukt mellan turistorterna Los Gigantes och Los Christianos på Teneriffa. Bild: Annika Goldhammer

Femstjärnig hotellyx behöver inte vara synonymt med en femsiffrig nota. HBL tipsar om hur du upplever glamouren på några av världens bästa hotell utan att checka in.

Bild: Emma Småros

Ett enkelt sätt att få en guldkantad semester är att ta in på lyxhotell. Men man behöver inte stanna över natten och betala ett hutlöst logipris för att få en femstjärnig upplevelse. Lyxigare hotell lockar ofta med flera faciliteter, exempelvis gourmetrestauranger, undangömda takbarer och tjusiga spa-avdelningar som oftast är öppna även för gäster som inte bor på hotellen.

Att besöka dessa faciliteter är både ett överkomligt sätt att få tillträde till flärden för en stund och en smart strategi för dig som vill ta en instagrambild från lyxhotellets poolkant (innan du återvänder till ditt mer budgetvänliga hotell).

Här är fem sätt att uppleva några av världens lyxigaste hotell.

Överdådigt kafé på Emirates Palace, Abu Dhabi. Bild: Annika Goldhammer

Kamelcapuccino på Emirates Palace, Abu Dhabi

Emirates Palace i Abu Dhabi ser ut som ett palats hämtat ur Tusen och en natt.

Afternoon tea på Emirate Palace, Abu Dhabi. Bild: Annika Goldhammer

Att kliva in i hotellobbyn är en upplevelse i sig, liksom att besöka de guldglänsande toaletterna. Ett av de mest trivsamma sätten att få en dos av glamouren är att boka bord på Le Café och beställa en camelccino, cappuccino med kamelmjölk och guldströssel. Vill du slå på stort bokar du afternoon tea. Här serveras både den klassiska varianten och en "Royal Afternoon Tea" med gåslever, kungskrabba och andra dekadenta godsaker.

Pris från 86 euro för två personer.

Ritz-Carlton Abama ligger gömt mellan Los Gigantes och Los Christianos. Bild: Annika Goldhammer

Golf och spa på The Ritz-Carlton Abama, Teneriffa

Den femstjärniga resorten The Ritz-Carlton Abama ligger vackert och avskilt i en bukt mellan turistorterna Los Gigantes och Los Christianos på Teneriffa. Här finns ett fint spa som är öppet även för gäster som inte bor på hotellet, samt en 18-hålsgolfbana designad av den före detta Ryder Cup-spelaren Dave Thomas.

Kulinariskt på Ritz-Carlton Abama. Bild: Joaquin Ponce de Leon

Restaurangen har två Michelinstjärnor. Bild: Joaquin Ponce de Leon

Här finns flera restauranger att välja mellan, varav två som har belönats med stjärnor av Guide Michelin: den japanska fusionrestaurangen Kabuki och tvåstjärniga M.B. Den senare drivs av kocken Martin Berasategui från gastromeckat San Sebastián och en avsmakningsmeny kostar 140 euro.

Ett mera budgetvänligt alternativ är restaurangen El Mirador, beläget på en klippa med fin utsikt över Atlanten och grannön La Gomera.

Afternoon tea och trädgårdsvandring på Reid's, Madeira

Afternoon tea på brittiskt vis får man på Reid's på Madeira. Bild: Annika Goldhammer

Det anrika lyxhotellet Reid's på atlantön Madeira har haft många celebra gäster genom åren. Det svenska kungaparet, Roger Moore och Winston Churchill är bara några exempel. Den senare har till och med en svit uppkallad efter sig.

Gäster som inte har råd att stanna över natten rekommenderas en drink (eller ett glas Madeira) i den tjusiga hotellbaren eller hotellets berömda Afternoon Tea. Den serveras på terrassen med utsikt över Atlanten och inkluderar kantskurna smörgåsar, nybakade scones och delikata bakverk.

Ett tips för trädgårdsintresserade är att boka bord en onsdag eller söndag, då visas även hotellets trädgård som annars endast är öppen för hotellets gäster.

Reid's Afternoon Tea kostar ca 34 euro. Boka bord i god tid.

Drink på Burj Al Arab, Dubai

Burj Al Arab i Dubai är ett av världens lyxigaste hotell. Ett rum här inkluderar bland annat privat butler och kostar runt 1 000 euro natten. Men du behöver inte checka in för att uppleva den överdådiga lyxen. Ett betydligt mera plånboksvänligt alternativ är ett ta hissen upp till 27:e våningen och hotellets skybar.

Skyview Bar bjuder på utsikt från Burj Al Arab i Dubai. Bild: Pressbild

Här väntar en svårslagen utsikt över den arabiska gulfen och Dubais ständigt föränderliga skyline. På eftermiddagen serveras Afternoon Tea och på kvällen blandas cocktails med namn som Burj Royale och Dubai Dream.

Enda haken är att du måste klä dig propert och spendera minst 370 dirham, vilket motsvarar ca 80 euro.

Poolhäng på Sant Francesc, Palma

Ett av Palmas hetaste hotell är femstjärniga Sant Francesc. Här finns också en av stadens bästa takterrasser, med en stor pool omgiven av solstolar och sköna loungesoffor. Utsikten sträcker sig över katedralen, havet och den gotiska basilikan som ligger granne med hotellet.

Poolen i Sant Francesc, Palma är något i särklass. Bild: Francesc Bolunya

Här finns också ett spa med behandlingar som "Mediterranean Sensation", en 90 minuter lång massage med lavendeldoftande olivolja.

Takbaren är en svårslagen plats att landa på efter en dags sightseeing. Här serveras bland annat drinkar, sushi, sallader och plockmat.

Matlagningskurs på The Ritz, Paris

Ecole Ritz Escoffier erbjuder gourmetkurser som slutar med att man får äta det man lagat. Bild: Pressbild

The Ritz i Paris är ett av Europas mest kända och lyxigaste hotell. Det nyöppnade 2016 efter en fyra år lång renovering och är nu tjusigare än någonsin. Här har legender som Ernest Hemingway, Charlie Chaplin och Coco Chanel sovit. Den senare stannade i 34 år och har numera en svit uppkallad efter sig. Den kan hyras för omkring 24 500 euro natten.

Här finns också flera barer, varav den murrigt mysiga Hemingwaybaren är den mest kända.

Stora trädgården utanför Ritz i Paris kan man njuta av utan att bo på hotellet. Bild: Pressbild

The Ritz har alltid varit känt för sin gastronomi och numera har allmänheten chans att komma in i köket och lära sig av några av Frankrikes främsta kockar. Här finns nämligen kockskolan Ritz Escoffier, som erbjuder en rad olika mat- och dessertkurser. Ett exempel är "A Ritzy Soiree", där deltagarna för 110 euro får lära sig att laga en gourmeträtt – och sedan avnjuta den tillsammans med ett matchande vin.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning