Upplev Europa på räls

I takt med att allt fler vill resa hållbart växer intresset för att upptäcka Europa med tåg. Här är resmålen för dig som vill att semestern ska gå på räls.

Klimatsmart, socialt och avslappnande – det finns flera fördelar med tågresor. Intresset för det klassiska tågluffandet har fått ett nytt uppsving. Det är en resform som passar bra in på en av de senaste årens trender: kombinationsresandet. Det kan till exempel handla om att kombinera flera olika länder, att förena familjesemestern med en sommarkurs för att lära sig något nytt eller att kombinera stads- och strandliv. Allt för att maximera resan och få uppleva så mycket som möjligt under semestern.

I vårt svenska grannland öppnar sig ett nätverk av tågräls som spänner över så gott som hela Europa. Med tåget som färdmedel på sommarsemestern upptäcker du flera resmål längs vägen, betydligt enklare än med flyg. Tågresan kan också ses som ett tillfälle att komma ned i varv. Och för den som har tågluffat som ung kan det vara spännande att återuppleva Europa med tåg, kanske med barn eller barnbarn som sällskap?

Oavsett vilket – här är tre av sommarens härligaste tågrutter.

1. Köpenhamn–Hamburg–Berlin

Berlin är ett svårslaget resmål för den som vill resa till en europeisk storstad med tåg. Staden ligger bara sju timmars tågresa från Köpenhamn och har på senare år förvandlats till en ovanligt behaglig sommarstad, med konstgjorda citystränder och urbana utomhuspooler. Samtidigt har den gamla nedlagda flygplatsen Tempelhof blivit en enorm park och ett populärt picknickområde.

Oftast ingår ett tågbyte i Hamburg, passa gärna på att stanna några dagar för att utforska Tysklands näst största stad. Stadens mest spännande stadsdel är Hafen City, ett av Europas största byggprojekt och en modern stadsdel som växer fram vid floden Elbe. Här finns också det nya konserthuset Elbphilharmonie, stadens nya och uppmärksammade landmärke.

Kombinera de tyska metropolerna med ett par dagar i Köpenhamn om du vill ha en maxad citysemester. Stadens hetaste tillskott är Reffen, ett gammalt industriområde som har förvandlats till ett nytt, kreativt kvarter med street food, konstnärsateljéer och marknader. Här finns också uteserveringar med utsikt över vattnet – en svårslagen plats för att skåla för en lyckad minitågluff.

I Hamburg finns flera fina citybad. Bild: TT

2. Split–Zagreb–Ljubljana

Split har seglat upp som ett populärt weekendresmål. Kroatiens mest mondäna stad är också utmärkt för den som vill kombinera stad och bad. Från centrala Split går färjor till den kroatiska skärgården i skytteltrafik, vilket gör det enkelt att kombinera en tågluff med en öluff. I närheten finns till exempel ön Brac med Zlatni Rat, en av Europas finaste stränder.

När du har fått nog av sol och bad fortsätter du förslagsvis till Zagreb. I den kroatiska huvudstaden finns flera intressanta museer (bland annat ett för krossade hjärtan), fina parker och prisvärda restauranger. Ta sedan tåget till Slovenien, hoppa av i Ljubljana och upptäck en av Europas mest underskattade huvudstäder. Testa orangefärgade viner på någon av stadens vinbarer, lapa sol på Gamla stans uteserveringar och gör en utflykt till den idylliska alpbyn Bled.

På vägen tillbaka kan du stanna till exempel i Wien eller Prag.

3. Schweiziska Alperna–Italien

Få länder bjuder på så mycket tåggodis som Schweiz. En av landets mest spektakulära rutter går mellan S:t Moritz och Zermatt. Här väntar fantastiska panoramavyer över pittoreska bergsbyar och högalpin natur. En annan fin resa i Schweiz är "Golden Pass", från Luzern till Montreux.

På vintern kan du kombinera tågluffen med en skidsafari, på sommaren med vandring och lata dagar vid Genèvesjön eller Luganosjön. Sedan kan du med fördel fortsätta till Milano, en av Europas främsta tågknutpunkter.

Får du inte nog av vackra tågresor fortsätter du till Cinque Terre, fem kustbyar som ligger otroligt vackert vid havet mellan La Spezia och Genua i italienska Ligurien. Här finns också flera fina vandringsleder, men undvik högsäsong då det kan bli lite väl trångt i området.

Zlatni Rat på ön Brac, en härlig målbild under tågresan. Bild: TT

Alpbyn Bled är väl värd en utflykt från Ljubljana. Bild: TT

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00