Upplagt för en ny holländsk seger

Tom Dumoulin siktar på att ta en ny seger i Giro d'Italia. Bild: Lehtikuva/Luk Benies

Cykelsäsongens första stora etapplopp har en ovanlig profil – och allting är upplagt för en ny seger för holländaren Tom Dumoulin.

Chris Froome tog en oförglömlig etappseger förra året och knep den rosa ledartröjan, Maglia rosa, under den tredje sista etappen med målgång i Monte Jafferau. Giro d'Italia brukar erbjuda mer fängslande dramatik än Tour de France – nyckfullt väder, hårresande utförsåkningar och brutala motlut.

För två år sedan var Tom Dumoulin suverän och fullbordade sin seger i det avslutande individuella tempoloppet – hans specialitet. Förra året var han tvåa och stod för en relativt imponerande säsong då han var tvåa också i Tour de France.

Tre tempolopp

Giro d'Italias upplaga 2019 är som gjord för Dumoulin. Tävlingen inleds med ett 8 km långt individuellt tempolopp i Bologna. Det uppstår inga stora tidsskillnader där men redan där kan han koppla ett mentalt övertag. Redan följande söndag, 19 maj, är det ett nytt tempolopp, 34,7 km, med målgång i San Marino. Det kan redan visa sig bli avgörande. Det tre veckor långa etapploppet avslutas med ytterligare ett inviduellt tempo i Verona, 15,6 km. Under Sunwebs presskonferens före starten blir han tillfrågad om vad han gillar mest med årets Giro d'Italia:

– Tempoloppen.

Yates en kandidat

Chris Froome deltar inte i år, utan satsar i stället fullt på att ta sin femte seger i Tour de France – förra året vann han Giro d'Italia, men misslyckades i sitt försök att ta Giro-Tour-dubbeln. Hans stallkamrat i Ineos (före detta Sky) Egan Bernal hade varit en intressant kandidat, men tvingades dra sig ur.

Froomes landsman Simon Yates såg ut att ha segern i en liten ask förra året tills han kollapsade under de sista bergsetapperna. Yates tog hem Vuelta a Espana i höstas – hans första seger i ett stort etapplopp – men misstänker att de långa tempoloppen blir för mycket för honom. Han kan tappa ett par tre minuter till Dumoulin där.

Före detta backhoppare

En som kan utmana Dumoulin är Primoz Roglic, den före detta backhopparen från Slovenien som skrällde till med en fjärde plats i Tour de France förra året. Han klättrar bra, är bra i tempo och – som ni kanske kunde gissa – är våghalsig i utförsbackarna.

– Det finns en hel bunt av favoriter. Jag kan nämna fem cyklister som kan vinna – som definitivt har en stor chans att vinna. Jag hoppas på att vara en av dem. Men jag är inte någon stor favorit, säger Dumoulin enligt Cyclingnews.

Dumoulin har haft en ganska stillsam vår, medan Roglic vunnit de korta etapploppen UAE Tour, Tirreno-Adriatico och Tour de Romandie. Förstås en sak att prestera i en vecka, en annan sak att prestera i tre veckor, som vi såg i fjol.

Mortirolo

Andra? Italiens egna Vincenzo Nibali. Spaniens Mikel Landa. Landsmannen Miguel Angel Lopez – hans Astanastall har haft en suverän vår med 23 segrar redan – mest minnesvärd är säkert Jakob Fuglsangs seger i Liège-Bastogne-Liège häromdagen.

De tunga bergsetapperna brukar vara kännetecknande för Giro d'Italia, men den här gången är det ovanligt många långa, flacka etapper som säkert slutar i en klungspurt. Tre av etapperna är över 230 km. Det är först efter två veckor som de första bergsetapperna kommer och den sista veckan är fullspäckad av berg. Etapp 16 tisdagen 25 maj kan bli riktigt grym med legendariska Mortirolo och Cima Coppi, Giro d'Italias högsta punkt, på Passo Gavia (2 618 m).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning