Upphör evakueringarna? Biden väntas ge besked inom ett dygn

Några av de 16 000 personer som evakuerades av USA från Kabuls flygplats under måndagen kliver ombord på militärflygplan. Bild: Sgt. Samuel Ruiz U.S. Marine Corps/AP/TT

Tusentals människor fortsätter desperat att försöka fly Afghanistan via Kabuls flygplats. Under tolv timmar på måndagen evakuerades nästan 11 000 personer med amerikanska plan. Ett beslut från USA:s president Joe Biden om att förlänga tidsfristen för evakueringarna kan komma under tisdagen.

Trots den intensifierade luftbron från Kabuls flygplats återstår ännu flera tiotusentals människor som USA vill hinna undsätta innan tidsfristen går ut vid månadsskiftet, om en vecka. Det handlar om både amerikanska medborgare och allierade, samt afghaner som har arbetet för USA och deras familjer.

Det kommer också att ta flera dagar att flyga hem de närmare 6 000 amerikanska soldater som USA har kvar i Afghanistan och som har hand om evakueringarna på flygplatsen, säger det amerikanska försvarsdepartementet.

– Jag tror att det är möjligt, men väldigt osannolikt med tanke på antalet amerikaner som fortfarande måste evakueras, säger Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, om möjligheten att slutföra evakueringarna till den 31 augusti.

Karta som visar flygplatsens olika delar. Den militära delen kontrolleras fortfarande av USA. Den södra, civila delen, kontrolleras av talibanerna. Bild: Anders Humlebo/TT

Besked väntas inom ett dygn

Ett beslut om en eventuell förlängning väntas komma från president Joe Biden inom 24 timmar, uppgav en källa i Vita huset för nyhetsbyrån Reuters strax efter midnatt natten mot tisdag, finsk tid. Beskedet om presidentens intentioner skulle kunna komma under tisdagens virtuella G7-toppmöte, enligt källan.

Det skulle i så fall ge försvarshögkvarteret Pentagon tid att planera för den fortsatta insatsen efter den 31 augusti.

Hur Joe Biden resonerar återstår att se, men en del av hans rådgivare är emot en förlängning med motiveringen att en sådan skulle innebära en stor säkerhetsrisk, uppger källan.

Den militära delen av Kabuls flygplats är den enda delen av Afghanistan som den USA-ledda koalitionen fortfarande kontrollerar och talibanerna kräver att USA helt har lämnat flygplatsen den 31 augusti.

Talibaner vägrar förlängning

Det har i västvärlden höjts röster för att USA måste stanna längre om så krävs för att hinna med alla evakueringar – men att diskutera en förlängning är inte aktuellt säger talibankällor.

– Om USA eller Storbritannien skulle vilja ha mer tid för evakueringar, så är svaret nej. Annars får det konsekvenser, sade talesmannen Suhail Shaheen till Sky News under måndagen.

Över 48 000 personer har lämnat Afghanistan med amerikanska flyg sedan evakueringen intensifierades den 14 augusti. Av dem evakuerades 11 000 människor under tolv timmar i måndags, enligt Vita huset, rapporterar AFP.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning