Uppgifter: Uppgörelse om Afghanistan nära

Afghanska säkerhetsstyrkor i Kabul förra veckan. Bild: TT-AP/Rahmat Gul

I en fjärde runda av fredssamtal mellan USA och talibanerna i Afghanistan har parterna tagit fram ett utkast till en form av fredsavtal, enligt uppgifter i flera medier. I den uppges ingå att utländska styrkor ska lämna landet inom 18 månader.

Samtalen i Qatar har avslutats efter sex dagar. En preliminär uppgörelse för att det 17 år långa kriget ska komma till sitt slut innebär eftergifter från bägge sidor, uppger källor för nyhetsbyrån Reuters och för USA:s officiella radiokanal Voice of America (VOA).

USA kräver att talibanerna förhåller sig till en "begränsad och villkorlig" vapenvila – och i gengäld förbinder sig USA att dra tillbaka sina soldater från Afghanistan inom en 18-månadersperiod från den dag en uppgörelse undertecknas, enligt uppgifterna.

Talibankällor säger till Reuters att den islamistiska rebellrörelsen kom till förhandlingsbordet med garantier om att terrorgrupper som IS och al-Qaida inte ska kunna utgå från Afghanistan för att attackera USA eller dess allierade.

USA:s sändebud Zalmay Khalilzad meddelar via Twitter att han lämnar Qatar för nya samtal i Afghanistan. Han säger att samtalen har burit mer frukt än tidigare samtal och bekräftar att det gjorts "betydande framsteg i väsentliga frågor".

– Vi har ett antal frågor kvar att reda ut. Inget har avtalats förrän allt är avtalat och 'allt' måste inkludera en intern afghansk dialog och en sammanhållen vapenvila, skriver Khalilzad.

Uppgörelsen kan offentliggöras senast måndag, enligt VOA:s källor, som inte utesluter att den amerikanske presidenten Donald Trump lyfter fram den i sitt kommande tal till nationen.

Den amerikanska ambassaden i Kabul har inte bekräftat uppgifterna.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46