Två döda i misstänkt terrordåd vid London Bridge

Polisinsatsen var stor på London Bridge. Bild: Dominic Lipinski/TT-AP

Två personer dödades när en man gick till attack med kniv vid London Bridge i centrala London. Gärningsmannen sköts till döds av polis, som betecknar händelsen som en terrorattack.

Polisen larmades om knivattacken vid klockan 16 finsk tid. I brittiska medier beskrev vittnen och poliskällor hur en man hade börjat attackera människor med kniv vid brons norra fäste.

Gärningspersonen konfronterades och sköts till döds på platsen, bekräftar Storbritanniens högst uppsatte antiterrorpolis Neil Basu vid en kort presskonferens.

– Jag har nu möjlighet att bekräfta att det har betecknats som en terrorhändelse, säger Basu.

Den misstänkte gärningsmannen hade spänt fast en falsk spränganordning på överkroppen, enligt polisen.

Två personer har avlidit av sina skador. Tre vårdas på sjukhus.

"Hjältemod" hos civila

Attacken tog sin början i en byggnad intill brofästet, enligt polisen. Det framgår inte var de enskilda personerna attackerades – men kort därpå rapporterade en BBC-reporter som råkade befinna sig på platsen att en grupp män överföll och tacklade omkull en man på bron, innan polisen anlände.

Bilder visar dels hur en till synes civil man springer undan från uppståndelsen med en stor kniv, dels hur den misstänkte gärningsmannen ligger på marken med en annan man ovanpå sig medan tre poliser närmar sig med riktade vapen. När den andre mannen sliter sig loss från den misstänkte avfyrar poliserna sina vapen.

– Det anmärkningsvärda med bilderna vi sett är det häpnadsväckande hjältemod hos personer ur allmänheten som bokstavligt talat sprang mot faran utan att veta vad de stod inför, säger borgmästare Sadiq Khan inför ett pressuppbåd, och syftar på bombattrappen som den misstänkte bar.

– (De) insåg inte vid det tillfället att det var en bluffanordning och de är verkligen de allra bästa bland oss.

Fem minuter efter det första larmet hade polisen konfronterat gärningsmannen, säger Cressida Dick, högsta polischef vid Scotland Yard, vid en presskonferens.

Såg lastbilar och poliser

Svenske Albert Johansson befann sig i skyskrapan The Shard invid London Bridge när dådet ägde rum.

– Vi ser plötsligt att en gul skåpbil och en vit personbil står på sniskan på bron, och hundra meter längre bort på bron står en stor lastbil, också på sniskan. Sedan kommer det en massa poliser, säger han till TT kort efter att dådet ägt rum.

– Vi ser hur folk rusar från bron. Det är tio röda dubbeldäckade bussar som står på bron som har evakuerats.

Albert Johansson berättar att en stor mängd poliser samlats runt bron och att polisbåtar bevakar från vattnet. Polishelikoptrar rör sig lågt över området.

– De verkar ha koll på läget. Men vi får nog stanna här uppe, vi kommer nog inte ut på gatan där nere.

Bron avspärrad

Londons ambulanstjänst betecknar det hela som en stor händelse och har haft en stor närvaro på platsen. Tunnelbanestationen London Bridge stängdes för trafik vid uppståndelsen.

Enligt polisen kommer bron och området runt omkring den att hållas avspärrad under en längre tid.

Polisen arbetar för att skapa sig en helhetsbild av attacken och för att säkerställa om fler personer var involverade, säger polischefen Cressida Dick. Hon säger att fler poliser kommer att synas på Londons gator under den närmaste tiden.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hyllar de civila som agerat mot den misstänkte.

– Jag vill hylla det utomordentliga mod som personer ur allmänheten uppvisade när de fysiskt ingrep för att skydda andras liv. För mig representerar de det absolut bästa med vårt land, och jag tackar å hela nationens vägnar, säger Johnson, som har aktiverat regeringens särskilda krisfunktion och kallat till ett sammanträde på fredagskvällen.

I juni 2017 utförde tre gärningsmän en attack vid samma bro, där de körde på fotgängare och sedan anföll flera personer på gatan. De dödade åtta personer.

29 november 2019:

Polisen skjuter en man på London Bridge i centrala London efter att flera personer knivhuggits. Polisen behandlar fallet som en terrorhandling. Förutom gärningsmannen dör två människor i attacken.

15 september 2017:

En hemmagjord bomb detonerar på ett fullsatt pendeltåg på stationen Parsons Green i sydvästra London. 30 människor skadas. Sprängladdningen detonerade inte fullt ut vilket begränsade skadorna. En 18-årig man som tros ha tränat med terrorgruppen IS döms till livstids fängelse för dådet.

3 juni 2017:

Vid London Bridge mejar en skåpbil ner människor, varpå tre män hoppar ur bilen och går till attack med kniv. De skjuts ihjäl av polis. Åtta personer dör och omkring 50 skadas. Terrorgruppen IS låter meddela att man står bakom dådet.

19 juni 2017:

En skåpbil plöjer genom folkmassan som lämnar en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dör och elva personer skadas. Föraren åtalas för terrorrelaterat mord och mordförsök och döms senare till livstids fängelse. Den 47-årige gärningsmannen hävdar att han ville "hämnas på islamistisk terror" och en övergreppsskandal mot barn.

22 mars 2017:

Fem personer dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster Bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts sedan ihjäl av polis. Attacken beskrivs som "islamistrelaterad terrorism".

22 maj 2017:

En självmordsbombare spränger sig själv utanför i Manchester Arena i Manchester i slutskedet av sångerskan Ariana Grandes spelning. 22 människor dödas och 116 skadas. Sju av offren var under 18 år. Dådet genomfördes av en 22-årig man och terrorgruppen IS meddelade att man stod bakom attacken.

22 maj 2013:

Soldaten Lee Rigby huggs ihjäl av två män nära en arméförläggning i London. Vittnen säger att männen uppmanade dem att filma och skrek "Allahu akbar" (Gud är större). Männen, en 29-åring och en 22-åring, döms senare till livstids respektive 45 års fängelse.

7 juli 2005:

På morgonen den 7 juli 2005 genomför fyra brittiska självmordsbombare, inspirerade av al-Qaida, attacker mot kollektivtrafiken i London. Sprängladdningar detoneras på tre tunnelbanetåg och en buss i morgonrusningen. 56 människor dödas och fler än 700 skadas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning