Uppgifter: Louvren skippar da Vinci-tavla

Leonardo da Vincis "Salvator Mundi" såldes av auktionsfirman Christie's för en rekordsumma. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Louvren kommer inte att inkludera världens dyraste tavla, "Salvator Mundi", i sin kommande da Vinci-utställning. Tavlan har omgärdats av rykten och det har förekommit tvivel kring dess äkthet under lång tid.

Konstmuseet Louvren i Paris hade planerat att visa "Salvator Mundi" tillsammans med ett antal andra tavlor av renässanskonstnären Leonardo da Vinci i en utställning för att uppmärksamma 500-årsdagen av konstnärens död i höst.

Verket såldes 2017 för rekordsumman 450 miljoner dollar och sedan dess har dess äkthet ifrågasatts, samtidigt som tavlan inte synts till sedan försäljningen. Förenade Arabemiratens kulturdepartement meddelade först att man förvärvat tavlan och att den skulle visas på Louvrens filial i Abu Dhabi i september förra året.

Men utställningen ställdes in utan förklaring och det har verkat som att ingen egentligen vet var tavlan finns just nu. Mycket tyder dock på att den köptes av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Enligt uppgifter till brittiska medier så skulle "Salvator Mundi" ha lånats ut till Louvren i Paris, men det är inte längre aktuellt sedan alltför många experter tvivlat på att verket verkligen är målat av da Vinci själv.

– Om de skulle visa den skulle de få visa upp den som en tavla gjord i hans verkstad. Om så är fallet kommer värdet att sjunka enormt, antagligen till någonstans runt 1,5 miljoner, säger en källa till The Guardian.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning