ANC kräver Zumas avgång

Jacob Zuma lämnar parlamentet i Kapstaden i förra veckan. Bild: Lehtikuva/Simon Maina

Det sydafrikanska regeringspartiet ANC kräver president Jacob Zumas avgång, meddelar partiets generalsekreterare Elias Sekgobelo Magashule vid en presskonferens. Zuma själv har begärt att få avgå inom tre till sex månader.

Källan uppger för nyhetsbyrån Reuters att det föll på ANC:s generalsekreterare Magashule att ge beskedet till Zuma.

Afrikanska Nationalkongressen (ANC) bildades 1912, organisationen fick sitt nuvarande namn 1923. Målet var utökade rättigheter för Sydafrikas svarta befolkning.

När det av vita afrikander dominerade Nationalistpartiet kom till makten 1948 infördes formellt apartheid, rasåtskillnadspolitik.

ANC genomförde fredliga protester men under 1960-talet beslöt organisationen att kampen mot apartheidregimen också skulle bli väpnad. En av dem som fängslades under denna tid var Nelson Mandela.

Mandela frigavs 1990 efter att han inlett förhandlingar med Nationalistpartiet om en fredlig övergång till ett demokratiskt Sydafrika. År 1994 hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. ANC vann stort och Nelson Mandela blev landets förste svarte president.

ANC har sedan dess behållit sin majoritet i parlamentet.

Flera medier har tidigare rapporterat om att ANC:s mäktiga verkställande utskott, med 107 medlemmar, ska ha beslutat om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Uppgifterna kommer efter det att utskottet suttit i möte under 13 timmar, långt in på natten.

Zuma är inte tvingad att lyda partiet. Men vägrar han att avgå, trots att ANC officiellt tagit sin hand ifrån honom, väntar sannolikt en misstroendeomröstning i parlamentet – som han lär få svårt att klara sig ur.

Ultimatum

ANC:s partiordförande Cyril Ramaphosa och Magashule rapporteras i går ha gett Zuma ett ultimatum om att avgå inom 48 timmar. Under ett spänt samtal ska presidenten då, på arrogant manér, svarat att han inte kommer att vika en tum från sin post.

– Han sade till dem att om ANC går ut med ett uttalande om att återkalla honom, så kommer han att ge igen, säger en källa inom partiet till tidningen Mail and Guardian.

ANC:s besked kom vid en presskonferens i Johannesburg klockan 14 finsk tid, efter att ha skjutits upp två timmar. Tidsändringen förklaras med att det beslut ANC fattat först måste hinna kommuniceras inom partiet enligt rutinerna.

Kamikaze?

"Kan det vara så att Zuma har valt kamikaze-alternativet?", twittrar Phakamile Hlubi-Majola, talesperson för Sydafrikas metallarbetareförbund, om det dröjande beskedet.

"Många medlemmar i ANC:s verkställande utskott är bedrövade över president Jacob Zumas envishet trots desperata försök från partiordföranden Cyril Ramaphosa att inte förnedra honom. De befarar nu att Zuma vägrar avgå och att striden flyttas vidare till parlamentet", kommenterar Mahlatse Mahlase, politikreporter på den sydafrikanska nyhetssajten News 24.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler, och en haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning