Uppgifter: Inget avtal mellan USA och Kanada

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Nafta 2.0 hänger på en skör tråd då tiden för ett avtal rinner i väg. Enligt uppgifter vägrar USA och Kanada att backa från sina huvudfrågor som rör klausuler om skyddsmekanismer och minskade kanadensiska jordbrukstullar.

Nafta-förhandlingarna mellan USA och Kanada kommer inte nå hela vägen före tidsfristen, satt till i dag, löper ut, uppger källor till kanadensiska tidningen Globe and Mail.

Enligt tidningen ska Trumps chefsförhandlare Robert Lighthizer fortsatt vägra ge med sig på Kanadas krav om en klausul gällande skydd mot framtida amerikanska tullar. Detta trots upprepade erbjudanden om eftergifter från Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland.

Men några eftergifter kring Kanadas tuffa jordbrukstullar verkar inte Freeland tagit med till förhandlingsbordet, det kommenterar en talesperson för den amerikanska handelsdelegationen i ett skriftligt uttalande.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland sade på torsdagskvällen att förhandlingarna om ett nytt handelsavtal med USA återupptas på fredagen.

– Nej, vi har inte någon överenskommelse, sade hon efter ett fjärde, mycket kort, möte med amerikanska handelsrepresentanten Robert Lighthizer.

Deadline för en ny överenskommelse är i dag, då USA:s kongress behöver 90 dagars varsel för att godkänna avtalet som ska ersätta det gamla senast den 1 december.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46