Uppgifter: Danmark kan införa gränskontroller mot Sverige

Danmark väntas införa gränskontroller vid alla gränsövergångar mot Sverige. Bild: Johan Nilsson/TT

Gränskontroller ska införas för personer som reser från Sverige till Danmark. Det är enligt medieuppgifter ett av flera förslag i det åtgärdspaket som den danska regeringen väntas presentera i dag.

På danska kallas det "sikkerhedspakke" (säkerhetspaket) och innehåller enligt danska medier en stor utbyggnad av kameraövervakningen i Danmark, straffskärpningar och gränskontroller av resenärer från Sverige.

Gränskontrollen ska införas från och med mitten av november och utföras punktvis, skriver nyhetsbyrån Ritzau, som i sin tur hänvisar till det danska justitiedepartementet och tidningen Berlingske som källor.

Svenskar inblandade

Åtgärden ska vara en följd av den senaste tidens sprängdåd och gängvåld i Danmark, där svenskar misstänks ha varit inblandade.

Svensk polis genomför sedan 2015 gränskontroller av resenärer från Danmark.

Enligt de uppgifter som public servicebolaget DR har tagit del av har EU-kommissionen och Sveriges regering informerats om de nya tillfälliga gränskontrollerna.

Den danska regeringen väntas även föreslå en ny instans för polissamarbete mot organiserad gränsöverskridande brottslighet i Öresundsregionen.

300 kameror

Enligt förhandsuppgifter kommer den danska regeringen att föreslå "markant mer tv-övervakning" i form av 300 nya kameror. Dessa ska polisen kunna sätta upp på eget initiativ överallt i landet. Även kommunerna ska få rätt att kameraövervaka i det offentliga rummet, utan att begära tillstånd av polisen.

Samtidigt väntas det bli obligatoriskt för alla som utför kameraövervakning att registrera detta i polisens register. I extraordinära situationer ska polis och säkerhetstjänst få tillgång till all information från övervakningskameror i realtid.

Sprängningar vid offentliga byggnader ska ses som ett angrepp på staten och maxstraffet för denna typ av brott föreslås höjas till 18 års fängelse. Även straffet för innehav av explosiva varor på offentliga platser väntas höjas.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning