Uppgift: Stora omställningar kan vänta Nokia – kartlägger fusion och försäljning

Nokia har avböjt att kommentera Bloombergs uppgifter om att bolaget utreder stora omställningar. Bild: Vesa Moilanen

Nokia kartlägger olika strategiska alternativ för att ta sig ur sin svåra situation, uppger Bloomberg. Det kan handla om till exempel en fusion eller försäljning av någon viss verksamhet.

Nyhetsbyrån Bloomberg som publicerade nyheten på onsdagskvällen finsk tid, hänvisar till initierade men icke-namngivna källor. Bland de alternativ Nokia nu uppges undersöka nämns bland annat en fusion med någon konkurrent, såsom svenska Ericsson, eller åtminstone ett samarbete kring någon viss verksamhet. Nyhetsbyrån misstänker dock att en sådan plan skulle stöta på motstånd både från politiker och från tillsynsmyndigheter.

Den kartläggning som uppges vara på gång skulle också omfatta en omläggning av kapitalstrukturen. Som väntat har Nokia avböjt att kommentera uppgifterna.

Bloomberg påpekar dock att det inte är säkert att utredningen leder till någon transaktion. I torsdagens morgonbrev från analysföretaget Inderes säger telekomanalytikern Mikael Rautanen att det finns all orsak att ta uppgifterna på allvar.

– Bloombergs källor har tidigare bland annat avslöjat fusionen mellan Nokia och Alcatel-Lucent långt innan den presenterades officiellt.

Alcatel-Lucent är det fransk-amerikanska telekombolag som Nokia köpte 2016.

USA uttryckte härom veckan intresse av att köpa andelar i Nokia eller Ericsson för att garantera landets position inom 5G-teknologin, där Kina utgör ett växande hot. President Donald Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow sade dock senare att företagsköp inte är något som USA:s regering ska syssla med.

Mikael Rautanen ser flera tänkbara alternativ för Nokia. Inom nätverksområdet finns sådan affärsverksamhet som är möjlig att sälja.

– Det här skulle dock mer eller mindre punktera en central vision i bolagets strategi, som går ut på att vara en leverantör av heltäckande nätverkslösningar.

Enligt Rautanen finns det få industriella aktörer i branschen som skulle vara intresserade av att köpa hela Nokia. Däremot kan man tänka sig att kapitalplacerare skulle vara intresserade av att stycka upp bolaget och sälja det i bitar.

Rautanen ser Bloombergs nyhet som en bekräftelse på att fusionen med Alcatel-Lucent varit svårare än man väntat, och att förväntningarna på den strategiska nyttan med fusionen inte har infriats.

Inderes bedömning är att Nokias aktie i dag prissätts klart under summan av bolagets delar. Å ena sidan tror analysföretaget att ryktena om att någonting är i görningen kan ge aktien skjuts framöver.

– Å andra sidan är nyheten åter ett tecken på att större strukturella problem ligger och pyr i bolaget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning