Uppgift: Nordkorea drar sig ur samtal

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, till vänster, och Sydkoreas president Moon Jae-In möttes i slutet av april. Arkivbild. Bild: TT/AP

Nordkorea och Sydkorea har kommit överens om nya samtal på hög diplomatisk nivå, uppger Sydkoreas återföreningsdepartement. Samtalen planeras ske redan på onsdagen.Men nya uppgifter kan så tvivel om mötet blir av.

På tisdagen publicerade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap uppgifter om att Nordkorea ställer in samtalen. Enligt Yonhap, som hänvisar till den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA ska orsaken vara de gemensamma militärövningar som Sydkorea och USA bedriver och som Pyongyang ser som förberedelse inför en invasion.

Vid tidpunkten för Yonhaps publicering fanns dock ingen information om det nordkoreanska utspelet på den engelskspråkiga delen av KCNA.

Enligt Yonhap varnar Nordkorea även USA för att det planerade toppmötet mellan de två länderna är i fara.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd. De nya samtalen var också tänkta att ske i gränsbyn, och skulle hållas för att följa upp de löften som gavs då.

Nord skulle skicka en 29-mannadelegation, medan Syd nöjde sig med en grupp om fem personer.

Nordkoreas utrikesdepartement har tidigare uppgett att landet kommer att montera ned sin anläggning för kärnvapentester i slutet av maj för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april. "En smart och vänlig gest", enligt USA:s president Donald Trump, som enligt planerna ska träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i juni.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03