Uppgift: Eritrea inblandad i Etiopienkonflikt

Hjälparbetare delar ut munskydd till barn som flytt från Tigray till ett flyktingläger i östra Sudan. Bild: Nariman El-Mofty/TT-AP

Det finns trovärdiga uppgifter om att grannlandet Eritrea deltar i den väpnade konflikten i Tigray i Etiopien. Det uppger USA:s utrikesministerium, som säger att eritreanska styrkor ska ha gått in i Tigray efter det att premiärminister Abiy Ahmed inledde en militäroffensiv i regionen.

"Vi betraktar det här som en allvarlig utveckling", heter det i ett uttalande från amerikanska utrikesministeriet med tillägget: "Vi begär att alla sådana styrkor dras tillbaka omedelbart".

De styrande i Tigray, partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), har dominerat den politiska makten i Etiopien i årtionden, och utkämpade åren 1998–2000 ett brutalt gränskrig mot Eritrea, då tiotusentals människor dödades.

Sedan Abiy Ahmed tillträdde har TPLF:s makt i landet kringskurits, och den alltmer öppna konflikten mellan centralregeringen och Tigray utvecklades till slut till ett fullskaligt krig.

Återför flyktingar

På fredagen meddelade den etiopiska centralregeringen att man börjat återföra eritreanska flyktingar som flytt från Tigray till huvudstaden Addis Abeba under stridigheterna. FN svarar med att kalla tvångsförflyttningarna "fullkomligt oacceptabla".

De omkring hundratusen flyktingarna från Eritrea levde i Tigray redan före konfliktens utbrott i november.

Över en halv miljon människor i Tigray var beroende av livsmedelshjälp innan striderna inleddes i regionen i november.

Chefen för FN:s flyktingorgan larmar nu också om att det har kommit en "omfattande" rad rapporter om att eritreanska flyktingar i Tigray dödats, kidnappats eller tvingats att återvända till Eritrea.

Dödades i flyktingläger

En hjälparbetare och tre säkerhetsvakter har dödats i Tigray-regionen, uppger organisationerna ifråga på fredagen. Hjälparbetaren från organisationen International rescue committee ska ha dödats i ett flyktingläger. De tre säkerhetsvakterna tillhörde organisationen Dansk flyktinghjälp.

"Arbetarna befinner sig på frontlinjen av det humanitära behovet för att hjälpa dem i nöd", skriver Dansk flyktinghjälp i ett uttalande där man bekräftar de tre kollegornas död.

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre, och partiet TPLF, som domineras av tigreaner, har valt att lämna den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

I november i år inledde regeringen en militärinsats i Tigray, sedan TPLF-styrkor attackerat en arméförläggning, dödat ett stort antal soldater och tagit med sig vapen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning