Uppgift: Champions League-finaler utan publik

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild. Bild: Manu Fernandez / AP Photo

Champions League-finalerna ska spelas – men utan publik. Det uppger brittiska Independent som hänvisar till källor.

I eftermiddag har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen.

Independent uppger att Uefa och stora fotbollsnationer som England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike är överens om att de inhemska ligorna – på ett eller annat sätt – ska spelas klart innan säsongen 2020/2021 startar.

Enligt tidningens källor finns det också en samsyn om att herrarnas och damernas Champions League-finaler liksom Europa League-finalen ska spelas utan publik.

Final i Istanbul

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj. Samtliga finaler har skjutits upp, men några nya damtum finns inte.

När i princip all fotboll i Europa stoppades i mars höll herrarna på med spel i åttondelsfinalerna och damerna skulle börja kvartsfinalspelet i Champions League. I herrarnas Europa League var det klart för åttondelsfinaler.

En annan fråga som lär diskuteras på Uefa-mötet är en eventuell flytt av damernas EM-slutspel i England från 2021 till 2022.

När både herrarnas EM och sommar-OS i Tokyo skjutits upp till nästa sommar finns det knappast plats för ytterligare ett stort fotbollsmästerskap.

Eller?

Norge emot EM-flytt

Det norska fotbollsförbundet är emot att flytta damernas EM. Det skulle sända fel signaler ur ett jämlikhetsperspektiv, enligt generalsekreteraren Pål Bjerketvedt.

– Det är för tidigt att säga hur det kommer att sluta, men vår uppfattning är fortsatt att planerade mästerskap ska genomföras samtidigt som det görs plats för dem som flyttats, säger Bjerketvedt till NTB.

– Vi inser också att 2021 inte kommer att bli ett normalt år och att det kommer att finnas mästerskap som krockar och andra kanske får avgöras vid andra tillfällen än planerat. Men vi hoppas fortfarande att det är möjligt.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning