"Uppförandekod" ska reglera hjälpfartyg

Italien, Tyskland och Frankrike är överens med EU-kommissionen om att en "uppförandekod" ska tas fram för att reglera olika hjälporganisationers flykting- och migrantinsatser på Medelhavet.

– Det handlar om att sätta upp klara riktlinjer som behandlar hur de organisationer som genomför räddningsinsatser på Medelhavet ska samarbeta med de EU-fartyg som gör samma sak, förklarar kommissionstaleskvinnan Natasha Bertaud i Bryssel.

De tre ländernas inrikesministrar träffade kommissionens migrationsansvarige i Paris i söndags för att diskutera den kraftigt växande mängden av migranter som anlänt till Italien. Förslag på nya åtgärder väntar inför det möte som samtliga EU-länders ansvariga ministrar har i Estland på torsdag och fredag.

Däremot uppges Frankrike inte vilja gå med på italienska önskemål om att de migranter som räddas till havs ska fördelas till andra EU-länders hamnar kring Medelhavet. Medarbetare till Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb säger anonymt till nyhetsbyrån AFP att en sådan lösning riskerar att få fler migranter att försöka ta sig över havet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46