Upp till bevis för unga landslagsaspiranter

Unga spelare får visa vad de går för både i herrarnas och i damernas landslag i volleyboll när den gyllene ligan kör i gång mot slutet av maj. Landslagssäsongens mål är lite olika för damerna och herrarna, men båda lagen poängterar vikten av att föra den finländska volleybollen framåt.

Den gyllene ligan ersätter för de finländska herrarnas del världsligan i volleyboll som i år är en sluten tillställning för 16 utvalda lag. För damernas del är den ungefär som fjolårets Europaliga och målet är att byta ut fjolårets silver mot en guldmedalj. För hösten och vintern är siktet ställt på kvalet till Europamästerskapet 2019.

– Damlagets utgångspunkt är bättre i år än den var i fjol, vi spelar med ungefär samma lag som under fjolåret. Då fick vi en god start och nu fortsätter vi att utveckla vårt spelande, säger damlandslagets chefstränare Tapio Kangasniemi.

Både damerna och herrarna har förberett vårens landslagsmatcher på träningsläger i Kuortane. Det gäller att snabbt få spelarna att hitta en gemensam melodi när de samlas efter en tung vintersäsong i respektive klubblag, konstaterar Kangasniemi. Flera av spelarna har spelat i utländska serier under vintern.

Piia Korhonen har till exempel efter flera säsonger som smashare i det inhemska topplaget Hämeenlinnan Pallokerho HPK i år gjort sitt internationella genombrott i tyska Dresdner SC.

– Jag hade en bra säsong i den tyska Bundesligan, men nu har jag fått vila en månad och väntar ivrigt på att spela med landslaget igen, säger den 21-årige Korhonen.

Utvecklas utomlands

Utomlands, men till Frankrike bär det nästa säsong för 21-årige mittblockaren Daniela Öhman som i våras var med och tog hem det finska mästerskapet åt HPK. Hon har siktet inställt på att utvecklas vidare som volleybollspelare och vill därför spela utomlands där matcherna är hårdare än hemma i Finland.

– Att allt fler av landslagsspelarna spelar i utländska serier utvecklar oss också som lag, säger Daniela.

För hennes del är landslagets mål för säsongen solklart. Att klara sig bra i den gyllene ligan och att ta sig till EM 2019. Också drömmen om att någon gång spela en världsmästerskapsturnering lever. Öhman konstaterar att satsningarna på damernas landslag blivit större i takt med att volleybollen fått större synlighet och att damerna klarat sig bra.

Just nu är hennes mål att spela professionell volleyboll, studierna får vänta till senare.

– Men jag är fullt medveten om att jag inte kan bygga resten av mitt liv kring volleybollen. I framtiden vill jag ha ett yrke där jag kan använda mina sociala egenskaper, säger Daniela Öhman.

Tapio Kangasniemi konstaterar att damvolleybollen är på stark frammarsch, men att det tar tid att skapa vägen till framgång. I och med att damerna nu klarar sig också i internationella sammanhang och att spelare spelar utomlands uppstår också de förebilder som lockar nya, unga spelare till grenen. Att grenen gått framåt visar också det faktum att det nu är hård konkurrens om flera av platserna i laget.

– Vi har fått bättre resurser till damerna de senaste åren och genom att ställa upp mål som EM och VM för oss så finns också motivationen att träna hårt.

Stöder varandra

Varken Kangasniemi eller herrarnas chefstränare Tuomas Sammelvuo ser någon konkurrens om resurserna mellan damer och herrar. Herrarnas internationella framgångar de senaste åren har lyft volleybollen som gren och gett den ökad synlighet. Det drar alla lag nytta av konstaterar de. Och att ha gemensamma träningsläger som det i Kuortane är också inspirerande även om varje lag tränar för sig.

Herrarnas landslag inleder troligen sin gyllene liga utan passaren Eemi Tervaportti, men definitivt utan smasharen Olli-Pekka Ojansivu och allmänspelaren Niklas Seppänen som båda hört till lagets stöttepelare. Inte heller Urpo Sivula finns med.

– Nu koncentrerar vi oss på den här ligan, den ger nya och unga spelare en chans att visa vad de går för och kanske ta en mer permanent plats i landslaget, säger Tuomas Sammelvuo.

Det innebär också större konkurrens om platserna i landslaget och det är sunt, konstaterar han. I fjolårets mindre lyckade EM-turnering i Polen fanns det kanske för lite konkurrens mellan spelarna. Men nu är ingen plats given åt någon på förhand. Sammelvuo vill ändå inte säga att spelarvalen var orsaken till misslyckandet i Gdansk. Laget var bara inte så väl förberett för den turneringen som det trodde.

– Klart är att höstens spelartrupp inte ser ut som den trupp som spelar liga i sommar, men nu koncentrerar vi oss på ligan, sedan får vi se i höst, säger Sammelvuo.

Viktig höst

Några kompromisser är han inte redo att göra, de spelare som är med ska vara det till hundra procent och varje spelare ska förtjäna sin plats. I Kuortane tränade ett lag som tränaren betecknar som ställvis till och med är chockerande entusiastiskt. Man får lugna ner de yngre spelarna då och då, konstaterar han.

Sammelvuo påminner om att herrarna inte bara spelar liga, de har en viktig höst framför sig. I september spelar Finland om VM-titeln i Bulgarien, men före det är det också EM-kval. Säsongen är lång och alla delar av den viktiga.

I ligan spelar nu Niko Haapakoski och Akseli Lankinen som passare, medan Joonas Jokela och Samuli Kaislasalo smashar. De fyra spelarna har alla spelat i hemlandet i vinter och de har stora stövlar att fylla, matcherna får visa hur bra det går, konstaterar Sammelvuo.

– Den europeiska gyllene ligan är en bra ersättning för världsligan som föll bort. Der var bra att vi kunde reagera så snabbt och få ihop en liga med hårda motståndare. En fördel med det här upplägget är att resorna blir kortare och vi hinner träna mera. En nackdel förstås att vi ser mindre av världen, men motståndet i Europa är hårt.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Intensiv säsong

Herrarna inleder den gyllene ligan med match mot Tjeckien i S:t Michel den 19 maj.

Damernas första match går mot Kroatien den 20 maj i Split.

Den 26 maj spelar båda landslagen i Tammerfors, herrarna mot Portugal och damerna mot Ungern.

Den 30 maj är det dags i Åbo, Spanien står för motståndet mot herrarna, damerna spelar mot Kroatien.

I höst spelar både lagen om en plats i EM 2019.

VM spelas för Finlands herrars del i Bulgarien i september i år.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03