Facket rasar över UPM:s slopade kollektivavtal – "Förstör den finländska avtalskulturen"

Skogsbolaget UPM lämnar kollektivavtalet och utlovar inga lokala avtal. Fackförbundet Pro betraktar UPM:s beslut som ett påhopp på välfärdssamhället. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Tjänstemännens rättigheter försvagas när skogsbolaget UPM lämnar kollektivavtalet och förbinder sig endast till den nivå som arbetslagstiftningen förutsätter, skriver Fackförbundet Pro i ett pressmeddelande.

Skogsjätten UPM kommer i fortsättningen att komma överens om arbetsvillkoren direkt med sina tjänstemän, utan att följa ett kollektivavtal.

UPM har inte heller för avsikt att sluta lokala avtal med sina arbetstagare. Arbetsvillkoren förhandlas i stället fram med de enskilda medarbetarna i samband med utvecklingssamtalen. Bolaget informerade tjänstemännen om saken på måndagen.

Tjänstemännens rättigheter försvagas när UPM lämnar kollektivavtalet och förbinder sig endast till den nivå som arbetslagstiftningen förutsätter, skriver Fackförbundet Pro.

Förändringen kan innebära lönesänkningar på flera tusen euro per år för dem som innefattas av personalavtalen, anser Pro.

"Det här är en allvarlig öppning för att förstöra den finländska avtalskulturen. Dessutom är det ett allvarligt påhopp på välfärdssamhället. Både statens och skogsindustrikommunernas skatteintäkter minskar när man frångår tjänstemännens lönedelar", säger Jorma Malinen, ordförande för Fackförbundet Pro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning