Mamma: Unna familjefrid åt dem som vill vara hemma

Bild: Irene Stachon/Lehtikuva

Det finns inte bara en rätt modell. Nu skuldbelägger samhället dem som vill stanna hemma och själva ta hand om sina barn.

På måndag kväll såg jag med ena ögat på A-studio och trodde inte mina öron då jag hörde direktören för Näringslivets delegation (EVA) Emilia Kullas kommentarer.

Det är enligt henne ett stort problem att så få kvinnor hör till dem som har de största inkomsterna i Finland. Hon anser att orsaken till problemet är att mammor är hemma och sköter sina barn. Enligt henne är det tydligen endast ett arbete med hög lön som ger dig människovärde.

Stackars alla unga osäkra föräldrar som såg programmet. Nu tror de att de hastigt måste ut och förtjäna och skyffla i väg barnet eller barnen till dagis. Att du är en förlorare om du stannar hemma med dina barn. Inte att undra på att allt färre vill ha barn.

Vart försvann alla undersökningar som visar att barn mår bäst av att under sina första tre år vara hemma i lugn och ro med egen förälder?

Låt föräldrarna själva välja. En del vill själva uppfostra sina barn och andra är bättre föräldrar om de får jobba emellanåt. Varje familj är olika och unik. Det finns inte bara en rätt modell. Nu skuldbelägger samhället dem som vill stanna hemma och själva ta hand om sina barn.

Då vi fick vårt andra barn arbetade jag på ett internationellt företag med bra lön. Efter föräldraledigheten (vilken jag förlängt med vårdledighet) stängdes kontoret i Finland. Det hängde på håret att jag skulle ha börjat på ett nytt motsvarande jobb, men tackade nej. Jag ville bli hemma och ta hand om våra två underbara barn. Jag ville inte att dagispersonalen berättar om första stegen, ett nytt ord och så vidare. Jag ville uppleva det själv, utan stressiga morgnar.

Jag har inte ångrat mitt beslut. Jag skulle inte byta en enda dag. Nu har jag fått se mina barn växa, uppfostra dem, torka deras tårar, dela deras glädje, vara där då de behövt mig. Det finns också en massa förälder och barn-dagsverksamhet en hemmaförälder kan delta i.

Man blir inte rik på att ta hand om sina egna barn, men det finns viktigare saker än pengar. Jag älskar min familj. Nyligen läste jag i HBL om en undersökning som visar att rika inte är lyckligare. Pengar kommer och går, känslor och minnen är eviga.

Anna-Margareta Hamberg, mamma, Helsingfors

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning