Unken och utdragen uppföljare

Gentlemannaagent. Taron Egerton i en film som bygger på Mark Millars och Dave Gibbons seriebok.Bild: © 2017 Twentieth Century Fox

Nya Kingsmanfilmen är fruktansvärt sexistisk och långtråkig.

ACTION

Kingsman: The Golden Circle

Regi: Matthew Vaughn. Manus: Jane Goldman, Matthew Vaughn (baserat på Kingsman av Mark Millar och Dave Gibbons). Foto: George Richmond. I rollerna: Taron Egerton, Julianne Moore, Colin Firth, Mark Strong, Pedro Pascal, Channing Tatum, Halle Berry, Jeff Bridges, Elton John.

När Kingsman: The Secret Service dök upp på bioduken för två år sedan var den något av en överraskningshit. Den var visserligen onödigt våldsam och sunkig i sin vilja att vara vågad, men den hade en egen ton som särskilde den från andra spionfilmer. Friskt vågat hälften vunnet, liksom. Detsamma går tyvärr inte att säga om uppföljaren Kingsman: The Golden Circle. Här har det innovativa fått ge vika för ännu mera våld, outvecklade karaktärer och slentrianmässig sexism.

Eggsy (Taron Egerton) jobbar fortfarande för Kingsman, den oberoende hemliga organisationen som frontar som skräddare. Han är också tillsammans med den svenska prinsessan Tilde (Hanna Alström) som han träffade i första filmen. En annan bekant från förr är Charlie (Edward Holcroft) som plötsligt dyker upp utanför Kingsmanhögkvarteret med en pistol i handen. Detta trots att han borde vara död. Charlie är nämligen en före detta Kingsmanaspirant som bytte sida och antogs ha dött i den första filmens blodiga final. Men nej, han överlevde och rekryterades av superskurken Poppy Adams (Julianne Moore), ledare för en världsomspännande drogkartell och involverad i den hemliga organisationen The Golden Circle.

Restaurang i djungeln

I djungeln i Kambodja har Poppy byggt en liten femtiotalsinspirerad by – komplett med neonskyltar och en diner – där hon lever tillsammans med sina två robothundar Bennie och Jet samt självaste Elton John, kidnappad för att underhålla. Trött på att vara framgångsrik i det dolda (avigsidan av att driva ett knarkimperium) sprider hon ett dödligt virus via sina droger. Om USA:s president går med på att legalisera droger tillgängliggörs ett botemedel, annars dör alla infekterade.

När Poppy sedan vänder blicken mot Kingsman tvingas Eggsy och Merlin (Mark Strong) ta hjälp av organisationens amerikanska kusin Statesman, utåt sett ett whiskeydestilleri i Kentucky. Där har alla agenter löjliga namn som Tequila (Channing Tatum), Champagne (Jeff Bridges) och Whiskey (Pedro Pascal), och till utrustningen hör cowboyhattar, elektriska lasson och basebollhandgranater.

Kvinnohat

Tillsammans försöker de två organisationerna stoppa Poppy, ett uppdrag som tar dem till Kambodja, Italien och Glastonburyfestivalen i England (där seriens mest hårresande misogyna scen utspelar sig). Och häri ligger en del av problemet. Filmen är så upptagen med att klämma in nya platser och skådespelare att den aldrig har tid att ta vara på någondera. Och ändå lyckas den vara åtminstone tjugo minuter för lång. Tatum och Bridges är kriminellt underanvända och hela Kentuckyvistelsen genomsyras av uttjatade stereotyper. Julianne Moore ser visserligen ut att ha roligt men hennes skurk är precis lika överdriven som Samuel L. Jacksons i första filmen. Gällande de övriga kvinnliga karaktärerna har de knappt ens förlänats personlighet.

Mer av samma, verkar vara devisen Matthew Vaughn har jobbat efter – något som är rätt vanligt med uppföljare. Synd bara att "samma" här är så fruktansvärt unket och långtråkigt.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00