Universitetet bjuder på pausgympa åt alla distansjobbare

Katri Djerf är koordinator på Unisport och leder pausgymnastiken vid Helsingfors universitet. De dagliga motionspassen leds av olika coacher fram till påsken. Bild: Helsingfors universitet

Motion och pauser i arbetet framför datorn är viktigare nu än någonsin förr, då tusentals studerande och distansarbetare sitter på oergonomiska köksstolar och jobbar. Helsingfors universitet bjuder på ett dagligt pass pausgympa.

När tog du senast paus i jobbet på ditt hemmakontor? Sitter du också på en köksstol? Eller kanske ännu värre – halvligger i soffan och försöker hitta en bekväm ställning? Dessa nya arbetspositioner kommer snart att leda till värkande ryggar och stela nackar. Eller, så tar vi en kort paus och gympar lite.

Helsingfors universitet och avdelningen Unisport, som ansvarar för att ordna motionspass för de studerande, vill dra sitt strå till stacken och hjälpa finländarna att hållas i form under de kommande undanstagsveckorna.

– På vardagar klockan 13 bjuder Helsingfors universitet på pausgymnastik. Programmet görs fysiskt i Tankehörnan, som är universitetets lokal mittemot Porthania i centrala Helsingfors. Men i dessa tider då folk inte ska träffas sänder vi gympan live över nätet. Det är öppet för alla, inte bara för studerande, säger kommunikatör Karin Hannukainen på Helsingfors universitet.

Det handlar inte om något avancerat gymprogram, utan just en paus från jobbet framför datorskärmen. Man kan delta i sina normala jobbkläder. Instruktionerna sker på finska, men Hannukainen lovar att de är så enkla att folk som inte pratar finska också förstår rörelserna.

– Passet börjar med aerobiska rörelser och avslutas med stretchning. Man kan ha en yogamatta till hands, men en vanlig trasmatta duger också som underlag om man inte vill gympa på golvet, säger Hannukainen.

Programmet heter Mjuka axlar och det sänds live klockan 13 från måndag till fredag fram till den 9 april. Den dagliga sändningen börjar strax före klockan ett.

– Många som jobbar på distans sitter på stolar som inte är menade för långa arbetsdagar, därför fokuserar vi just på axlar och rygg i rörelserna, påminner Karin Hannukainen.

Man kan delta i motionspasset på universitetets webbsajt.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning