Universitet: studentbetyg ska inte definiera ungdomars framtid

Pressen att klara sig i studentskrivningarna ökar då universitet alltmer tittar på de ansökandes studentbetyg. Elva universitet vill nu minska på pressen.

I Finland går vi alltmer mot det svenska urvalssystemet. År 2020 görs urvalen vid universiteten i huvudsak utifrån studentbetyg. Inträdesprov kommer fortfarande att finnas inom vissa utbildningar, men studentbetygen kommer att vara viktigare.

Med projektet "En annan väg till universitet" vill elva universitet utveckla alternativa vägar till utbildningar som leder till en examen, skriver Jyväskylä universitet i ett pressmeddelande.

– Alla behöver en andra chans. Inte kan det vara så att studentskrivningarna definierar ens vuxna liv. Under studieåren händer det ganska mycket i ens liv. Man borde kunna förbättra sina chanser att bli antagen vid ett universitet på andra sätt än genom att förbättra sina studentbetyg, säger Paula Savela, projektchef för det nya projektet.

30 utbildningar vid elva universitet stöder projektet som finansieras av Undervisnings– och kulturministeriet. Jyväskylä universitet koordinerar initiativet och bland annat Aalto-universitetet, Helsingfors universitet, Vasa universitet och Åbo Akademi deltar.

På torsdagen samlas närmare 100 personer på ett seminarium i Helsingfors för att diskutera det nya projektet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46