United ber fans om hjälp i antirasism-kampanj

Marcus Rashford. Bild: Sascha Steinbach/Lehtikuva

Flera spelare i Manchester United har utsatts för rasistiska påhopp under säsongen.Under långfredagen presenterade den engelska fotbollsklubben en kampanj där man uppmanar supportar att rapportera rasistiska incidenter och andra typer av hatbrott.

Det är under namnet "See Red" som Manchester United har lanserat en kampanj som bland annat innehåller ett onlinesystem där supportrar kan anmäla rasism.

"Sorgligt nog får fotbollsspelare i hela landet ta emot hat online. United har varit – och kommer alltid att vara – en klubb för alla. Vi tror inte att riktiga supportrar är rasister och i dag riktar vi oss till dem för att hjälpa oss i kampen mot diskriminering", säger Uniteds marknadsdirektör Richard Arnold till klubbens hemsida.

Flera spelare i Premier League har under säsongen vittnat om hur de blivit utsatta för rasism på sociala medier. Bland annat United-spelarna Marcus Rashford, Fred och Anthony Martial. De styrande organen inom engelsk fotboll har tidigare skrivit ett öppet brev riktat till Facebook och Twitter där man kritiserat deras passivitet.

Tidigare i veckan gick också Premier League-klubben Arsenal ut med flera punkter under hashtaggen #Stoponlineabuse för att motverka rasism.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning