Unikt verk av Schjerfbeck visas för första gången i Finland

Akseli Gallen-Kallelas Bränd skog (Kulometsä, Burnt Forest) från 1904 visar ett nerbränt skogslandskap som symboliserar stämningarna under förtrycksperioderna. Bild: Reitz stiftelse

Helene Schjerfbecks Fäktaren köptes från en privat samling i Sverige.

Stiftelsen Reitz har utökat sin konstsamling med två unika verk av Helene Schjerfbeck och Akseli Gallen-Kallela. Det är fråga om Schjerfbecks Fäktaren från 1924, som aldrig tidigare visats i Finland. Verket har tidigare varit i privat ägo i Sverige.

Akseli Gallen-Kallelas Bränd skog har funnits till påseende i Finland två gånger tidigare, men ska nu permanent visas upp på Reitz konstmuseum på Apollogatan i Helsingfors. Verket köptes från en privat samling i London.

– Det är viktigt för oss att vi lyckats återbörda verken till den finländska publiken, så att alla nu kan se dem. Speciellt glada är vi för att Fäktaren för första gången sedan det målades visas upp i hemlandet, säger museichefen och stiftelsens ombud Jaana Cawén.

Fäktaren kom till 1924 och är ett porträtt av en herr Huolman som Schjerfbeck träffade medan hon bodde i Hyvinge. Enligt ryktena blev hon snabbt förtjust i den stiliga modellen. Bild: Reitz stiftelse

Reitz konstmuseum har från tidigare elva av Schjerfbecks och elva av Gallen-Kallelas verk. Museet är öppet på onsdagar och söndagar samt enligt överenskommelse.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning