Ukraina uppger sig ha attackerat ryskt fartyg i Svarta havet

En förstörd skolbyggnad i Tjernihiv i Ukraina. Arkivbild. Bild: Evgeniy Maloletka/AP-TT

Ukraina uppger att man skadat ett ryskt fartyg i Svarta havet. Samtidigt kommer uppgifter om att ryska befälhavare pressas att genomföra riskabla passager över floder i östra Ukraina.

Det militära lastfartyget Vsevolod Bobrov ska ha fattat eld efter att ha attackerats av ukrainska styrkor i närheten av strategiskt viktiga Ormön vid Svarta havets västra kustremsa, uppger Serhiy Bratchuk, talesperson för den regionala militären i Odessa, rapporterar Reuters.

Rysslands försvarsdepartement har inte kommenterat de obekräftade uppgifterna.

Den ryska armén ska även ha stött på hårt militärt motstånd och förlorat materiel när man försökte korsa floden Donets med pontonbroar strax väster om orten Severodonetsk i Luhansk-regionen, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin dagliga uppdatering på Twitter.

Det ukrainska försvarsdepartementet uppger att ett stort antal ryska soldater ska ha dödats i attacken, som skedde för några dagar sedan, men detta har inte kunnat verifieras.

Pressat läge

Enligt brittiska försvarsdepartementet vittnar försöket med att korsa floden om "trycket på ryska befälhavare att göra framsteg i operationerna i östra Ukraina".

Sedan invasionen den 24 februari ska 570 sjukvårdsfaciliteter ha förstörts i Ukraina, säger president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal till nationen. Han fördömer attackerna som "idiotiska och barbariska".

FN-organet Unicef säger att minst 100 barn har dödats i kriget i Ukraina bara i april.

Unicef-chefen Omar Abdi sade under säkerhetsrådets möte på torsdagen att barn betalar ett oacceptabelt högt pris. Abdi sade att FN hittills har kunnat bekräfta att 239 barn har dödats och minst 355 skadats sedan kriget startade, men att det troligtvis är många fler.

– Bara under den senaste månaden har FN bekräftat att nära hundra barn dödats, och vi tror att det faktiska antalet är betydligt fler, sade Omar Abdi i FN:s säkerhetsråd.

Tvingats lämna sina hem

Många fler barn har skadats och flera miljoner har tvingats lämna sina hem.

– De här anfallen måste upphöra. I slutändan behöver barnen ett slut på det här kriget – deras framtid står på spel, sade Abdi.

Ukrainska skolbarns läsår fick ett abrupt avbrott i och med den ryska invasionen, som inleddes den 24 februari. I mitten av mars återupptogs undervisningen i 15 000 av Ukrainas skolor, i stor utsträckning på distans, sade Abdi.

– Uppskattningsvis 3,7 miljoner barn i Ukraina och utomlands deltar i online- och distansundervisning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning