Unicafé slutar servera nötkött nästa år

Genom att sluta servera nötkött beräknar Unicafé sänka klimatutsläppen med elva procent. Arkivbild från Unicafé vid Brunnsgården. Bild: Jennifer Snårbacka/HBL-arkiv

Från februari nästa år vankas det inte längre något nötkött på Unicafés restauranger. På det viset beräknar Unicafé sänka sina klimatutsläpp med 11 procent.

Unicafé har studentrestauranger på fyra av Helsingfors universitets campusområden, och dessutom en restaurang vid Brunnsgården i centrum av Helsingfors. Restaurangerna serverar ungefär 10 000 luncher per dag.

Genom att sluta servera nötkött beräknar Unicafé sänka klimatutsläppen med elva procent, eller 240 000 kilogram koldioxid per år.

– Att avstå från produkter som innehåller nötkött i våra restauranger är ett sätt att minska både vårt eget och stadsbornas klimatavtryck. Men det är bara början på vår väg till klimatneutralitet, säger Antti Kerppola, vd för Ylva som äger Unicafé.

Femton procent av det kött som restaurangerna använder i maten för tillfället är nötkött. Då nötköttet röjs ur menyn kommer det att ersättas med gris eller höna. Det är inte bara pastasåsen som förändras från februari, utan nötköttet ska bort också ur till exempel smörgåsar och paninier som säljs på kafésidan.

Unicafé har satt som mål att andelen vegetariska och veganska luncher som säljs ska öka till över hälften fram till slutet av 2020.

Läs också: Nyöppnade Unicafé experimenterar med nya rätter och vill få bort all köttfärs inom ett år

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning