UNHCR: Flyende migranter sköts ihjäl i Libyen

Bani Walid i Libyen. Bild: TT

När mellan 140 och 200 migranter, främst från Eritrea, Etiopien och Somalia flydde fångenskapen i ett läger i Libyen den 23 maj dödades minst tolv människor, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Flera av dem som lyckades fly lägret i Bani Walid, cirka 17 mil söder om huvudstaden Tripoli, vittnar om tortyr under fångenskapen. En del av migranterna hade befunnit sig i lägret i upp till tre år, enligt vittnesuppgifter till UNHCR. Offren ska ha skjutits till döds vid rymningen.

Det är oklart hur många som lyckades undkomma i samband med händelsen, som avslöjades av organisationen Läkare utan gränser.

En lokal organisation som arbetar med migranter tillbakavisar att någon dödats i samband med rymningen, men har fördömt den omänskliga behandling migranter utsätts för i Libyen.

Människosmugglare och kidnappare driver omkring 20 platser i Bani Walid där människor hålls frihetsberövade. Inte sällan krävs anhöriga till migranterna på lösesummor för att migranterna ska släppas fria.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46