UNHCR: Flyende migranter sköts ihjäl i Libyen

Bani Walid i Libyen.Bild: TT

När mellan 140 och 200 migranter, främst från Eritrea, Etiopien och Somalia flydde fångenskapen i ett läger i Libyen den 23 maj dödades minst tolv människor, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Flera av dem som lyckades fly lägret i Bani Walid, cirka 17 mil söder om huvudstaden Tripoli, vittnar om tortyr under fångenskapen. En del av migranterna hade befunnit sig i lägret i upp till tre år, enligt vittnesuppgifter till UNHCR. Offren ska ha skjutits till döds vid rymningen.

Det är oklart hur många som lyckades undkomma i samband med händelsen, som avslöjades av organisationen Läkare utan gränser.

En lokal organisation som arbetar med migranter tillbakavisar att någon dödats i samband med rymningen, men har fördömt den omänskliga behandling migranter utsätts för i Libyen.

Människosmugglare och kidnappare driver omkring 20 platser i Bani Walid där människor hålls frihetsberövade. Inte sällan krävs anhöriga till migranterna på lösesummor för att migranterna ska släppas fria.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00